Düşük kan şekeri, en az yüksek kan şekeri ya da diyabet kadar önemli olan bir durumdur. Sağlık açısından insanların dikkat etmesi gereken bu durum, ancak sağlıklı beslenme yolu ile sağlıklı bir hale getirilebilmektedir.

İnsan vücudunda önemli bir yere sahip olan glikoz, enerji için gerekli olan bir etkendir. Tüketilen besinlerle yeteri miktarda elde edilemeyen glikoz, çeşitli sağlık sorunlarında ve vücudun tam anlamıyla fonksiyonlarını yerine getirememesine neden olmaktadır. Tıpta bilinen adı ile hipoglisemide 70-100 mg/dl arası değer sağlıklı olarak kabul edilirken, 70 mg/dl ve altındaki değer ise hipoglisemi yani düşük kan şekerine işaret etmektedir.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Düşük Kan Şekeri Belirtileri

Kandaki glikoz miktarının yeterli olmaması durumunda otaya çıkan düşük kan şekeri, başta yorgunluk ve halsizlik olmak üzere pek çok farklı şekilde görülebilmektedir. Yemekten hemen sonra halsizlik ve uykunun çökmesi, tatlı krizleri, konsantrasyon sorunları, dalgınlık, el ve ayaklarda titreme, sabah uyanmakta ve kalkmakta güçlük çekme, huzursuzluk, bağ ağrısı, baş dönmesi, düzensiz kalp atışları ve çarpıntı gibi durumlar düşük kan şekeri belirtileri arasında yer almaktadır.

Düşük Kan Şekeri Nedenleri

Düşük kan şekeri nedenleri ise kişiden kişiye değişiklik gösterirken, çoğu zaman yanlış beslenme ile alakalı bir durumdur. Örneğin; uzun süre açlık, şık diyetler, böbrek ve karaciğer hastalıkları, yoğun tempolu egzersizler, alkol ve sigara kullanımı, ani gelişen kilo kayıpları, öğünlerin geciktirilmesi ya da ertelenmesi, aşırı miktarda şekerli besin tüketimi ve sindirim sistemi problemleri düşük kan şekeri nedenleri olarak gösterilebilmektedir.

Düşük Kan Şekerinde Beslenme Nasıl Olmalı?

Düşük kan şekerinde beslenme oldukça önem teşkil eden hususlardan biridir. Bir tür tedavi yöntemi olarak da ifade edilen beslenme düzeni ile yavaş yavaş kan şekerini normal seviyesine getirebilmek mümkündür.

Günümüzde pek çok diyetisyen bu konuda hastalarını uyarırken, beslenme konusunda da bazı önerilerde bulunmaktadır. Örneğin; hipoglisemi hastalarının kompleks karbonhidratları tüketmesi önerilirken, buna 5 adet küp şekeri örnek gösterebilmek mümkündür. 15 gram karbonhidrat içeren 5 küp şeker şekerin yükselmesine yardımcı olmaktadır. Yaklaşık 15 dakika sonrasında semptomlarda geçmediğinde ise yeniden 15 gram daha karbonhidrat yani 5 küp şeker daha tüketilebilmektedir. Buna alternatif olarak bal ve meyve suyu tüketimi de yine düşük kan şekerini normal seviyesine yükseltebilmektedir.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz