Duygusal Açlık Nedir?

Beslenme, vücudun gerekli miktarda besine ihtiyaç duymasından dolayı gerekli bir durumdur. Ancak bireyler her zaman vücudun ihtiyacı olduğunda ya da aç olduğunda yemek yemez. Öyle zamanlar gelir ki aç olmadığımız zamanlarda bile yemek yeme ihtiyacı duyarız. Bu durum duygusal açlık olarak tanımlanmaktadır. Konuyla ilgili yapılan araştırmalarda yemek yemenin 4’te 3’ünün duygusal açlıktan ötürü gerçekleştiğini göstermektedir. Duygusal açlık ile fizyolojik açlık arasında çok fazla farklılıklar bulunmaktadır. Fiziksek açlık olduğu zaman vücudumuz besine ihtiyaç duyar ve biz bu besini vücudumuza almadığımız zaman halsizlik, uykusuzluk, açlık hissi duyarız. Ancak duygusal açlıkta bunların hiçbiri olmaz. Heyecan, stres, mutsuzluk ya da mutluluk olduğu dönemlerde duygusal açlık ile karşı karşıya kalırız.

Duygusal Açlık Neden Olur?

Duygusal açlık durumunda vücudumuza alınan besinler karın doyurmak yerine duygusal istekten kaynaklanır. Daha çok yağ ve şeker, daha çok yüksek kalorili gıdalar tüketilir. Ancak çoğu zaman fizyolojik açlık durumunda olduğu gibi doyum noktasına ulaşılmaz. Duygusal açlık döneminde tükettiğimiz besinlerde pişmanlık duygusu ile başbaşa kalınır.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Duygusal açlığın pek çok nedeni vardır. Bu nedenlerin en sık görüleni psikolojik etmenlerden kaynaklansada, bazı durumlarda hormonal etmenlerde görülebilir. Leptin, ghrelin, kortizol, serotonin ve dopamin hormonları duygusal açlığı en çok tetikleyen hormonlar arasındadır.

Duygusal Açlık ile Başa Çıkmak Mümkün mü?

Kendini psikolojik olarak aç hissedip, yemek yiyenler bunun duygusal açlık olduğunu bilir ancak yine de yemeye devam eder. Bu durumlarda da en çok sorulan soru “Duygusal Açlık ile Başa Çıkmak Mümkün mü?” sorusu olur. Bu sorunun cevabı; evet. Elbette başa çıkabilirsiniz. Ancak bunun için bilinçli olmalısınız. Sağlıklı beslenmenin ne demek olduğu, hangi besinlerin faydalı, hangi besinlerin zararları olduğundan ziyade ne için faydalı, ne için zararlı olduklarını bilmelisiniz. Yağlı yiyeceklerin zararlı olduğunu bilmekten ötürü çok tüketildiği zaman şişmanlık ve sonrasında obez olabileceğinizi, kalp rahatsızlıkları ilk sırada yer almak üzere pek çok rahatsızlığın ardardına gelebileceğini bilmelisiniz. Sadece sağlık açısından değil, cilt güzelliğinizin bozulacağını, kendinizi rahatsız hissedebileceğinizi öğrenmelisiniz.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz