Omega 3 kaynakları, sağlık açısından oldukça faydalı olan besin kaynaklarından biridir. Hemen hemen her insanın günlük ya da haftalık olarak tüketmesi gereken Omega 3, vücut için gerekli olan ve vücut tarafından üretilemeyip dışardan alınan bir yağ asididir.  Üstelik diğer yağ asitlerinden farklı olan bu bileşen, sağlıklı beslenme programları sayesinde düzenli olarak vücuda kazandırılabilmektedir.

Omega 3’ün Faydaları

Omega 3’ün Faydaları
Omega 3’ün Faydaları

Omega 3’ün faydaları herkes tarafından merak edilirken, somon, hamsi, chia tohumu, ceviz, keten tohumu, kendir tohumu, soya fasulyesi ve semizotu gibi besinlerin içeriğinde yer almaktadır. Omega 3’ün faydaları ise şu şekilde örneklendirilebilmektedir:

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

  • Omega 3 içeriği zengin olan besinler tüketmek, kolon kanseri, prostat ve meme kanseri riskini minimuma indirgemektedir.
  • Omega 3 sayesinde karaciğer yağlanmasının önüne geçebilmek mümkündür.
  • Omega 3 takviyesi almak, depresyon ve kaygı gibi ruhsal sorunlar konusunda da fayda sağlar.
  • Hiperaktivitesi olan çocuklarda Omega 3 takviyesi, semptomları hafifletebile konusunda oldukça etkilidir.
  • Çocuklarda ve yetişkinlerde astım gibi sorunların önüne geçilmesini sağlayabilir.
  • Romatoid artrid gibi çeşitli hastalıkların semptomlarını hafifletir. Bununla beraber adet sancılarını azalttığı da gözlemlenmiştir.
  • Kalp hastalıkları konusunda çeşitli riskleri minimuma indirdiği bilinir.
  • Yapılan bazı araştırmalarda Omega 3 takviyesinin Alzheimer ve demans gibi hastalıkların önüne geçtiği ve buna riskini minimuma indirdiği gözlemlenmiştir.

İşte En İyi Omega 3 Kaynakları!

İşte En İyi Omega 3 Kaynakları!
İşte En İyi Omega 3 Kaynakları!
  • Somon

Sağlık konusunda mucizevi faydalar gösteren en önemli Omega 3 kaynaklarından biri de somon balığı olarak bilinmektedir. Cilt sağlığı konusunda önemli faydalar sağlayan somon, aynı zamanda hafızayı güçlendirmekte ve çeşitli kanserlerin önüne geçebilmektedir.

  • Hamsi

En bilindik olan Omega 3 kaynakları arasında yer alan hamsi, yine sağlık konusunda çeşitli etkileri bulunan bir besindir. Kalp krizi ve felç gibi hastalıkların önüne geçen, kalp ve damar sağlığına iyi gelen bu besin, aynı zamanda kansızlığı gidermekte ve depresyona karşı savaşmaktadır.

  • Ceviz

Sağlıklı beslenme programlarında yer alan ceviz, önemli bir Omega 3 kaynağıdır. Beyin gelişimini destekleyen, hafızayı güçlendiren ve kan basıncını düzenleyen ceviz, kalp ve damar hastalıkları riskini de ortadan kaldırabilmektedir.

  • Keten Tohumu

Keten tohumu da Omega 3 bakımından zengin olan besinlerden biridir. İçeriğindeki güçlü bileşenler sayesinde sağlıklı beslenme kalitesini artıran keten tohumu, kanser riskini ortadan kaldırmakta ve diyabeti kontrol altına alma konusunda yardımcı olmaktadır.

  • Semizotu

Günümüzde hemen hemen her diyetisyen tarafından tavsiye edilen semizotu da yine önemli bir Omega 3 kaynağı olarak bilinmektedir. Kalbi koruma, kolesterolü düşürme ve kabızlığı önleme gibi faydaları bulunan semizotu, ayrıca depresyona da iyi gelmektedir.

  • Avokado

Her ne kadar pek bilinmese de avokado iyi bir Omega 3 kaynağıdır. İçeriğindeki zengin vitamin ve mineraller sayesinde de oldukça faydalı olan avokado, kötü kolesterolü düşürme, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma, zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlama ve üreme sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır.

  • İstiridye

Omega 3 zengini besinlerden biri olan istiridye, bebeklerde fiziksel ve zihinsel gelişime büyük ölçüde katkı sağlamaktadır. Bununla beraber beyin fonksiyonlarının düzenli olarak çalışmasını sağlaması, bağırsak problemlerini hafifletmesi ve kalp rahatsızlıklarına iyi gelmesi istiridyenin faydaları arasında yer alır.

  • Uskumru

Omega 3 kaynaklarından bir diğeri olan uskumru, aynı zamanda çinko, kalsiyum, potasyum, magnezyum gibi faydalı bileşenler de içermektedir. Güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olan bu balık türü, bağışıklık sistemini güçlendirirken, kansere karşı koruyucu bir etki sağlamaktadır. Ayrıca kalp hücrelerini desteklemesi, kalp ve damar sağlığına iyi gelmesi de uskumrunun faydalarındandır.

  • Soya Fasulyesi

Soya fasulyesi Omega 3 ile beraber farklı faydalı bileşenleri de bünyesinde barındıran bir besindir. Kansere yakalanma ihtimalini minimuma indirgeyen soya fasulyesi, şeker hastaları için de faydalıdır. Aynı zamanda, menopoz semptomlarını azaltması, zihin yorgunluğunu gidermesi, sinirlerin ve adelelerin güçlenmesini sağlaması soya fasulyesinin faydaları arasında yer almaktadır.

  • Morina Balığı

Güçlü bir antioksidan içeriğine sahip olan ve zengin Omega 3 kaynaklarından biri olan morina balığı, pek çok farklı sağlık sorununa iyi gelmesiyle bilinir. Sperm kalitesini artıran, beyin fonksiyonlarının düzelmesini sağlayan ve kemik gelişimine katkı sağlayan bu balık türü, sinir ve kas hücrelerini de destekler. Böylelikle depresyon, kaygı, anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklara da iyi gelmektedir.

  • Bal Kabağı

Omega 3 kaynağı olan besinlerden bir diğeri de bal kabağıdır. Aynı zamanda A, B, E vitamini, demir, çinko, sodyum, potasyum, magnezyum gibi faydalı bileşenler de içeren bal kabağı, alerjik reaksiyonları önlemesiyle bilinmektedir. Özellikle de astım, alerji gibi rahatsızlıkların önüne geçilmesi konusunda faydalı olan bu besin, vücudu zararlı mikrop ve bakterilere karşı korumaktadır. Bağışıklık sistemini desteklemesi, cilt sağlığına iyi gelmesi bal kabağının faydaları arasında yer almaktadır.

Omega 3 kaynakları hemen hemen her insanın günlük olarak tüketmesi gereken yağ asitlerinden biri olurken, vücudun ihtiyacı olan günlük bileşeni Omega 3 kaynaklarından temin edebilmek mümkündür.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz