Kök sezeler, yer altında yetişen, topraktan önemli ölçüde vitamin ve minerali, yaprakları aracılığı ile de güneşten gerekli besleyici bileşenleri edinen, lif ve besin değeri yüksek olan sebzelerin genel adıdır. Özellikle de B kompleks, C vitamini, beta karoten ve mineraller bakımında bir hayli zengin olan bu kök sebzeler, sağlıklı beslenmenin önemli bir unsuru olup, insan sağlığına pek çok fayda sağlayabilmektedir.

En Sağlıklı 10 Kök Sebzesi

Zencefil, pancar, turp, rezene, havuç, kereviz, sarımsak, şalgam, patates, soğan, her biri kök sebzelere örnek gösterilebilecek sebzelerdir. Toprak altında yetişen bu sebzeler her ne kadar kirli, biçimsiz ya da yenilmeyecek gibi görünse de, kök sebzelerin faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

  • Zencefil

Zencefil, kök sebzeler grubundan akla ilk gelebilecek sebzelerden biridir. Lif, protein ve karbonhidrat bakımından oldukça zengin olan zencefil, ayrıca demir, potasyum, sodyum, fosfor, çinko ve magnezyum gibi mineralleri, C ve B6 vitaminini bünyesinde barındırmaktadır. Bu gibi özellikleri sayesinde soğuk algınlığına, mide bulantılarına ve sindirime fayda sağlayan zencefil, kış bol miktarda tüketilebilmektedir.

  • Pancar

Pancar, tüm Beslenme ve Diyet Uzmanları tarafından ısrarla tüketilmesi tavsiye edilen sebzelerden biridir.  A, B, C ve P vitaminlerinin yanı sıra demir, fosfor, kalsiyum, çinko, potasyum gibi mineraller içeren pancar, kemik ve dişleri besleyen, kemik erimesi ve cam kemik hastalıklarının önüne geçen oldukça faydalı bir kök sebzesidir.

  • Turp

Turp, diyet listelerinde sık sık kendine yer bulan bir sebzedir. Yüksek orada lif ve düşük oranda glisemik içeren turp, kişiye gün boyu tokluk hissi sağlarken, kilo verme konusunda yardımcı olmaktadır. Üstelik sindirim sistemin çalıştırarak, bağırsak hareketlerini bir düzene sokabilmektedir.

  • Rezene

Rezene ise, toprak altında yetişen ve bitki çayı ya da yağı olarak da tüketilebilen kök sebzelerden biridir. Emziren anneler için süt üretiminin artmasında fayda sağlayan rezene, bağırsaklardaki gaz sorununa, kansızlığa, astıma, cinsel işlev bozukluklarına ve hormon aktivitelerinin düzenlenmesine iyi gelmektedir.

  • Kereviz

Öte yandan kereviz ise, kışın bol miktarda tüketilmesi gereken bir kök bitkileri arasında yerini almaktadır. Protein kaynağı olmasıyla bilinen kereviz, beynin işleyişine, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve kalp sağlığına fayda sağlayabilmektedir.

  • Havuç

Tam bir vitamin kaynağı olan havuç, sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli olan sebzelerdendir. Meme ve kolon kanserinin önüne geçmeye, kolesterolü düzenlemeye ve görme kabiliyetini geliştirmeye yarayan havuç, ağız sağlığı konusunda da oldukça faydalıdır.

  • Sarımsak

Sarımsak, doğal bir antibiyotik olarak bilinmektedir. Başta kalp sağlığı olmak üzere damar tıkanıklıkları, tansiyon ve kolesterol gibi önemli sağlık problemlerine iyi gelmektedir.

  • Şalgam

Şalgam, sütasidi, fosfor, potasyum, kalsiyum gibi mineralleri barındıran bir sebzedir. Bu özellikleri sayesinde apseye, çıbana, böbrek taşının düşmesine, romatizmaya, idrarın sökülmesine ve enfeksiyona iyi gelmektedir.

  • Patates ve Soğan

Patates ve soğan ise, kök sebzelerinden en bilindik ve en çok tüketilen sebzelerdir. Soğan; kolesterolü ve kan şekerini dengeleyip sindirim sistemi rahatsızlıklarını giderirken, içeriğindeki lifler mide sağlığını korumaktadır. Patates ise; C ve B vitamini kaynağı olup, kemik, cilt ve kalp sağlığına iyi gelmektedir. Kök sebzelerinin faydaları sayesinde pek çok rahatsızlıktan kurtulabilmek ve yaşam standartlarını daha iyi bir hale getirebilmek mümkün olabilmektedir.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz