Protein, sağlıklı beslenme açısından alınması gereken altı besin türünden biridir. İnsan sağlığı için hayati bir önem taşıyan protein, hücrelerin büyümesini ve gelişmesini sağlayabilmekte, kansızlığın önüne geçebilmekte, kasları güçlendirebilmekte ve vücut direncini yüksek tutabilmektedir. Protein vücut tarafından üretilmediğinden, dışarıdan alınması gerekmektedir.

Protein en fazla et, süt, tavuk, yumurta gibi hayvansal gıdaların içeriğinde bulunmaktadır. Özellikle dana eti, en yüksek protein değerine sahip olan gıda olması ile bilinmektedir. Örneğin; 100 gram dana eti ile koyun eti kıyaslandığında, en yüksek protein değerinin dana etinde olduğu ortaya çıkmıştır. Çünkü 100 gramlık koyun etinde 17 gram protein bulunurken, aynı miktardaki dana etinde 28 gram protein bulunduğu ortaya çıkmıştır.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

https://www.traditionrolex.com/20

Et Yerine Tercih Edebileceğiniz Protein Kaynakları

En büyük protein deposu olma niteliğine sahip olan et yerine geçen protein kaynakları çeşitlilik gösterebilmektedir. Örneğin; hindi, tavuk, balık gibi beyaz et, fasulye ve nohut gibi baklagiller, süt, yumurta, yoğurt, kabak çekirdeği, peynir ve badem gibi gıdalar, tam bir protein deposu olması ile bilinmektedir.

Beyaz et: Sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli olan protein, bu gibi çeşitli gıdalardan temin edilebilmektedir. Hindi eti, tavuk eti ve balık eti, kırmızı etten biraz daha az yağ içerir, içeriğindeki yüksek oranda protein ile vücudun ihtiyacı karşılanabilmektedir.

Baklagiller: Nohut ve fasulye gibi baklagillerin 100 gramında yaklaşık olarak 17 gram protein bulunurken, aynı ölçüdeki mercimeğin içeriğinde ise 9 gram protein bulunmaktadır. Bu nedenle hem gerekli proteinin içeriğinde bulunma, hem de bitkisel bazlı proteinlerin önemli besinler arasında yer alması, baklagillerin tüketimini artırmaya neden olabilmektedir.

Süt: Kas ve kemik gelişimi için en önemli besinlerden biri olan süt, hayvansal proteinli gıdaların temeli besini olarak değerlendirilmektedir. Bir fincan sütün içeriğinde 10 gram protein bulunmaktadır.

Yumurta: Sporcular tarafından düzenli olarak tüketilen yumurta, tam bir protein kaynağıdır. 2 adet yumurta beyazının içeriğinde 13 gram protein bulunmaktadır.

Kabak çekirdeği: Kuruyemişler arasında en fazla protein içeren besinlerden biri de kabak çekirdeğidir. 100 gramlık kabak çekirdeğinin içeriğinde 16 gram protein bulunmaktadır.

Peynir: Peynir, yine kas ve kemik gelişiminin en önemli besinlerinden biridir. 100 gram peynirin içeriğinde 30 gram protein bulunurken, sağlıklı beslenmenin en önemli öğelerinden birini de peynir oluşturmaktadır.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz