Folik asit insan vücuduna etki sağlayan bir B grubu vitaminidir. B9 vitamini yada folat olarak da adlandırılır. Folik asit, kemik iliğinde kan yapımınsa, aminoasit metabolizmasında, DNA sentezinde, yeni hücre oluşumunda, özellikle bağışıklık sistemi hücrelerinin (lenfositler) işlevlerinde görevlidir.

Ceviz

Folik Asidin Sağlık İçin Önemi

Folik asit yetersizliğinde büyüme geriliği, üreme güçlüğü ve megaloblastik anemi görülmektedir. Özellikle hamile kalmak isteyen ve hamile bayanların günlük alması gereken bir vitamindir. Folik Asit, bebeğin özellikle beyin gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Folik asitten yetersiz beslenen gebe kadınların bebeklerinde nöral tüp defekti olarak adlandırılan hastalık görülebilmektedir. Bu nedenle gebe kadınlara günlük 400 mikrogram folik asit alımı önerilmektedir. Hamile kalınmadan en az 1 ay öncesinden başlanılmadır. Hamileliğin 12. Haftasına kadar günlük olarak aksatılmadan alınmalıdır. Ancak bunlar genel tavsiye niteliği taşıyıp, folik asit ve diğer tüm gıdaların tüketimlerinde kişilerin Beslenme ve Diyet Uzmanı ile görüşmeleri, kişiye özel beslenme programı oluşturmaları gerekir.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Ispanak

Folik Asit İçeren Besinler;

  • Tahıllı gıdalar
  • Karaciğer
  • Mercimek
  • Kuşkonmaz
  • Ispanak
  • Yer fıstığı, badem, ceviz
  • Kuru fasulye
  • Brokoli
  • Yeşil yapraklı tüm sebzeler
Mercimek

Beslenmenizde çeşitlilik sağlayarak tüm bu besin gruplarını tüketmiş olursunuz ve folik asit ihtiyacınız karşılanır. Folik asit ısı ve ışıktan kolay etkilenir ve suda çözünen bir vitamindir. Bu nedenle pişirmeyle bir miktar kayıplar gözlenebilir. Özellikle sebzelerin pişirme suyu atıldığında büyük miktarda folik asit kaybı oluşur. Bu nedenle yeşil yapraklı sebzeleri ve meyveleri çiğ tüketmeye, sebze yemeklerini pişirirken kısa sürede, az suda pişirmeye ve yemeğin suyunu atmamaya özen gösteriniz. Vücudunuzda ağrılar günlük rutin baş ağrıları enerji düşüklüğü gibi durumlar hissetmeniz vücudunuzun folik asit ihtiyacının eksildiğini göstermektedir. İnsan vücudunda temel olarak bu vitamin üretilir ve bir kısmı. karaciğerde depolanmaktadır. Günlük ihtiyaçlar için kullanılıp, fazla olanı ise idrar ve dışkıyla atılmaktadır.

Folik Asit Eksikliği Nelere Yol Açar?

Folik asit eksikliği vücutta pek çok sağlık sorununa yol açabilmektedir. Örneğin; vücutta megaloblastik anemi meydana gelmesi folik asit eksikliğinden kaynaklanırken, bu durum çoğu zaman tropikal bölgelerde görülmektedir. Folik asit eksikliğinin en önemli nedenlerinden biri ise protein ve kalori eksikliğidir. Genellikle sağlıklı beslenen insanlarda yalnızca sindirim sistemi bozukluğu ya da gebelik gibi durumlarda ortaya çıkabilen folik asit eksikliği, yalnızca bu vitaminin takviyesi ile giderilmektedir.

Folik asit eksikliğinin yol aktığı diğer durumlar ise; ortada herhangi bir neden yokken yorgun hissetmek, iştahsızlık sorunu, diyet ve spora rağmen kilo verememe hali, saçlarda oluşan beyazlık, başta ya da vücudun belirli bölgelerinde sıklıkla ortaya çıkan ağrılar ve baş dönmeleri, bu vitaminin eksikliği nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

Tüm bunların aynı sıra cildin soluklaşmaya başlaması, aşırı üşüme durumu, ağız içerisinde oluşan yaralar, nefes darlığı yaşamak ya da herhangi bir neden bağlı olmaksızın mutsuz, huzursuz ve depresif hissetmek de yine folik asit eksikliğinden kaynaklanan durumlardır. Tüm bu durumlar aynı zamanda folik asit eksikliğinin belirtileri olarak da değerlendirilebilmektedir.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz