Gastrit, günümüzde insanların en sık yaşamış olduğu sağlık sorunlarından biridir. Midenin iç yüzeyinde zarların iltihaplanması sonucu ortaya çıkan gastrit, önemli bir mide rahatsızlığı olarak da ifade edilebilir. İnsanın yaşamını büyük ölçüde etkilemekte ve beslenmesine de ciddi anlamda yansıyabilmektedir.
Gastrit Neden Olur?
Gastrit çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çık bir sağlık sorunudur. Bu nedenlerin temeli beslenme düzeni ve tüketilen besinlere dayanırken, genellikle sağlıksız beslenme neticesinde meydana gelmektedir.
Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!
Günümüzde en çok rastlanan gastrit nedeni helicobacter pylori adı ile bilinen bakteriler sebebiyle ortaya çıkan iltihaplanmadır. Ayrıca sigara kullanımı, fazla alkol tüketimi, bireyin önemli bir sağlık sorununa yakalanması, önemli operasyonlar geçirmesi ve bu gibi durumlar neticesinde ortaya çıkan fiziksel stres, besin alerjileri, zihinsel stres, yaşın ilerlemesi, çeşitli bakteri ya da mantarlar, gıda zehirlenmeleri, bağışıklık sisteminin kendi vücuduna saldırması, iburamin tarzındaki ilaçların uzun süreli kullanımı gibi faktörler de, gastrit nedenleri arasında yer almaktadır.
Gastrit hastalığında sağlıklı beslenme önemlidir. Tedavi sürecinin bir parçası olarak kabul edilen sağlıklı beslenme, diyetisyen tarafından hazırlanan diyet ile gerçekleştirilmelidir. Hastaya hangi besinlerin iyi geleceğini, hangilerinin zarar vereceğini göz önüne bulundurarak bir diyet programı hazırlayan diyetisyenler, bu şekilde gastrit tedavisine destek olabilmektedir.
Gastrit ve Beslenme İlişkisi
Gastritte beslenme hayati bir konu olarak nitelendirilmektedir. Hastalığın direkt olarak tüketilen besinlerle de alakası bulunduğundan bu süreçte her besinin tüketilmemesi gerekmekte, alanında uzman olan bir diyetisyenden profesyonel yardım alınması gerekmektedir.
Gastrit problemi yaşayan kişilerin uzak durması gereken besinlere birkaç örnek göstermek gerekirse; kahve, alkol, çikolata, sigara, domates gibi asit içeren besinler, işlenmiş gıdalar, kızartmalar, yapay tatlandırıcı, yüksek oranda şeker ve yağ içeren gıdalar, aşırı baharatlı besinler ve dondurulmuş gıdalar, gastritte beslenme açısından uzak durulması gereken gıdalardır.
Öte yandan taze meyve ve sebzeler, tam tahıllar, ev yapımı tarhana, yoğurt ve lahana turşusu türünden probiyotikler, yulaf ezmesi, elma, Hindistan cevizi yağı, hindi göğsü, tavuk göğsü, balık, havuç ve fasulye ise gastritte beslenme açısından önemli olan ve mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında yer almaktadır.
Bu süreçte hastanın beslenmesine dikkat etmesi oldukça önemlidir. Hastalığı tetikleyici besinler daha çok ilerlemesine neden olurken, faydalı olan besinler ise hastalığın üstesinden gelebilmeye yardımcı olmaktadır.
Hemen Online Diyete Başla!
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.