Aile bireylerine bir yenisinin daha eklenmesi için yaşadığınız bu heyecanlı ve mutlu süreçte, bebeğin ve annenin sağlığı için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar mevcuttur. Bunlar başlıca;
- Beslenme
- Spor
- Yaşam tarzı
- Stres
Bu önemli süreçte sorunlardan uzak durulmalı ve sağlıklı beslenilmelidir. Çiğ et barındıran ürünlerden uzak durulması gerekmektedir. Hijyenik açıdan riskli olan veya riskli olduğu düşünülen gıdalardan uzak durulmalıdır. Genellikle evde ve hijyenik ortamda hazırlanan yiyecekleri tüketmeye özen gösterilmelidir. Beslenmenizde süt ve süt ürünleri, iyi pişirilmiş et yemekleri, iyi temizlenmiş sebze ve meyveleri, çiğ kuruyemişler mutlaka yer almalıdır.
Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!
Gebelik Evreleri Ve Beslenme
Gebeliğin ilk üç ayında mide bulantıları, uyku hali, halsizlik, alt karın ağrısı, artan vücut sıcaklığı gibi değişiklikler mevcuttur. Bu durumlarda özellikle mide bulantıların da zorla yemek yenmemeli ve sırt üsttü uzanarak dinlenilmelidir. Mide bulantısını yenmek için ise kraker gibi tuzlu ve kuru gıdalar tüketilmelidir. Ağır yağlı ve kokulu gıdalar tercih edilmemelidir. Stresten uzak durulmalı ve uyku halinde uzanarak dinlenilmeli ve çok fazla zorlanmadan, hafif yürüyüşler yaparak bebeğin sağlığına katkıda bulunulabilir.
Her gece yatmadan önce içilecek olan bir bardak süt vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılamaya destek olacaktır. Gebenin tüketmesi gereken besinler ve miktarları gebenin ihtiyaçları doğrultusunda bir Beslenme ve Diyet Uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Gebelikte sağlık bulguları ve doğru ağırlık kazanımı dikkat edilmesi gereken noktalardır.
Gebelik Şekeri Nedir?
Gebelik dönemi hayatın en zor ve en güzel dönemlerinden birisidir. Zorlu olmasının sebeplerinden birisi ise gebelik döneminde yükselen şekerdir. Bu problem özellikle hamileliğin 24-28. haftaları arasında kendini gösterir. Gebelik döneminde görülen bu duruma ‘gestasyonel diyabet’ denilmektedir. Anne adayları normalde şeker hastaları olmasa dahi, gebelik döneminde gebelik şekeri nedeniyle bir şeker hastası adayı olarak gösterilebilirler. Gebelik şekeri hamilelik sırasında sınırda tutulmalıdır aksi takdirde bebeğinize zarar verebilir. Bu nedenle hamile birey mutlaka doktor ve diyetisyen tarafından kontrol edilmelidir. İlk ve sonraki hamileliklerde de tekrarlanabilir. Anne adayına yapılan şeker yüklemesi sonucunda bu şeker değerlerinin artması ya da azalması kontrol edilmektedir.
Gebelik Şekerinin Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Gebelik şekerini normal değerlere getirebilmek için yapılan tek tedavi diyettir. Beslenme uzmanı tarafından uygulanan beslenme programı sayesinde, gebe anne adaylarının şekeri normale dönmektedir. Bu beslenme programı uygulandığı sürece, anne adayının şekeri normal dönerek bebeğe de bir zarar vermemiş oluyor. Diyet programı anne adayının kolaylıkla uygulayabileceği şekilde hazırlanmaktadır.
- Protein alımına dikkat edilmelidir.
- Şekeri içeriği yüksek besinlerden uzak durulmalıdır.
- Sağlıklı yağların doğru miktarda tüketmi sağlanmalıdır
- Su tüketimine dikkat edilmelidir.
- Yeterli lif alımı sağlanmalıdır.
Hemen Online Diyete Başla!
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.