Trisodyum fosfat, daha çok kahvaltılık gevrek ve bunun gibi gıdaların içeriğinde yer alan bir tür katkı maddesidir. Yiyeceklerin rengini değiştirebilmek amacıyla kullanılan bu madde, üretim sürecine destek olmaktadır. Bunun ile beraber erimeyi kolaylaştıran trisodyum fosfat, gıdalardaki şekli korumak amacıyla da kullanılabilmektedir. İşlenmiş etin nemini muhafaza etmesi ya da bazı pizza, ekmek gibi gıdalarda kabartıcı olarak kullanılması da, yine bu katkı maddesinin kullanım amaçlarındandır.

Trisodyum Fosfat Nedir?

Trisodyum fosfat, peynir, tahıllar, soda ve fırınlanmış pek çok işlenmiş gıda ürününde kullanılan oldukça popüler bir katkı maddesi olarak tanımlanmaktadır. Sodyum fosfat, fosfor kaynaklı gıdalardaki katkı maddelerini temsil eden trisodyum fosfat, fosfordan üretilmiş kimyasal bileşik olarak bilinen sodyum ve inorganik fosfatın daha değişik kombinasyonlarını birleştirerek elde edilmektedir.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ücretsiz ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Trisodyum fosfat ve diğer fosfat maddeleri, gıda sektöründe oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Asitliği azaltmak ve fırınlanmış ürünler ile et ürünlerindeki dokuda değişiklik yapabilmek amacıyla kullanılmaktadır. Bunun ile beraber fırınlanmış gıdalarda maya görevi de üstlenmektedir.

Trisodyum Fosfat Güvenli mi?

Gıdalarda kullanılan trisodyum fosfat dünya çapında kullanılan bir gıda maddesi olurken, FDA ve Avrupa Birliği tarafından güvenli olduğu kabul edilmektedir. Sodyum fosfat içeriğine sahip olan az miktarda gıdayı tüketmek yüksek ihtimalle sağlığa zararlı olmayabilir. Öte yandan günümüzde pek çok kişinin hazır gıda, işlenmiş et ve paketlenmiş gıdaları günlük olarak tüketmesi sebebiyle yüksek miktarda sodyum fosfat maddesinin sağlığa zarar verebileceği düşünülmektedir. Bu nedenle trisodyum fosfat gıda maddesi sağlıklı beslenmenin dışında kalmaktadır.

Trisodyum Fosfatı Kimler, Nasıl Tüketmeli?

Aşırı miktarda trisodyum fosfat, sağlıklı beslenme açısından faydalı olmayan bir katkı maddesidir. Fakat bu maddenin az bir miktarı güvenli kabul edilebilmektedir.

Bazı sağlık problemleri olan kişilerin trisodyum fosfat içeren gıdalardan uzak durması gerekmektedir. Örneğin;

  • Herhangi bir böbrek rahatsızlığı ya da böbrek yetmezliği olanların,
  • Osteoporoz ve osteopeni olanların,
  • Kalp sağlığı konusunda problemleri olanların,
  • İnflamatuar bağırsak rahatsızlığı bulunanların trisodyum fosfatı tüketmemesi ya da sınırlı bir şekilde tüketmesi gerekmektedir.

Trisodyum Fosfat Kötü mü İyi mi?

Az bir miktarda tüketilen trisodyum fosfat güvenli olabilirken, yüksek miktarda tüketilen trisodyum fosfat ise sağlığa zararlı olabilmektedir.  Bu nedenle Beslenme ve Diyet Uzmanları kontrolünde tüketilmelidir.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here