Gut hastalığı, bir tür eklem ya da romatizma hastalığıdır. Romatizma rahatsızlıkları arasında en ağrılı ve acılı türü olan gut hastalığı, genel olarak etkisini ayak baş parmağından göstermektedir. Bu hastalığın nedenleri ise, kandaki ürik asit düzeyinin yükselmesi, böbreklerden atılmasının az olması ya da vücutta ürik asit haline gelen pürinlerin bazı yiyeceklerden fazla miktarda alınmasıdır. Dolayısıyla gut hastalığında sağlıklı beslenme oldukça önemlidir.

Gut hastalığına yakalanan kişilerin fazlalık kilolarından kurtulması gerekmektedir. Fazla kiloların atılması, serum ürik asit düzeyini indirgeyebilmektedir. Fakat sırf kilo verebilmek için düşük kalorili ya da bilinçsiz diyet listelerinin uygulanmaması, bunun yerine bir profesyonel bir destek alınması ve diyetisyen gözetiminde haftada bir kilo olacak şekilde kilo vermesi önemlidir.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Gut Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalı?

Gut hastalığında beslenme, ideal kiloda olabilmek ve hastalığına neden olan faktörleri ortadan kaldırabilmek açısından önemlidir. Bu hastalığa yakalanan kişilerin genel olarak bağışıklık sisteminin güçlenmesi adına yeşil yapraklı sebzelerin, turunçgillerin, kivi, biber gibi C vitamini içeren gıdaların tüketilmesi gerekmektedir.

Gut hastalığında beslenmende dikkat edilmesi gereken en önemli etkenlerden biri, bazı yiyeceklerin tüketiminden kaçınılması ve bazı yiyeceklerin de tüketiminin artırılmasıdır. Günümüzde pek çok uzman hekim, bu gibi sağlık problemi olan hastaları için bir beslenme programı düzenlemekte ve hastalarından bu programa uymasını istemektedir.

Gut hastalığının tedavisinde beslenme düzeni, neredeyse hayati bir önem taşımaktadır. Et ve et içeren gıdaların tüketilmesinin olabildiğinde kısıtlanması, kandaki ürik asit seviyesini düzenleyen süt ve yort gibi gıdalar ile beraber tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Hastalar Beslenmede Nelere Dikkat Etmeli?

Gut hastalarının sağlıklı beslenme planlaması yapması ve bu planlamaya dikkat etmesi gereklidir. Beslenme ile yakından ilişkili olan bu hastalıkta, hastaların et dışında ayrıca uzak durması gereken besinler ise; tam yağlı süt, yağlı et ve et suları, bunları içeren yemekler, sakatatlar, mide, kalamar, ıstakoz gibi deniz mahsulleri, tam yağlı peynirler, yağda kızartılan gıdalar, alkollü içecekler, hamur işi pasta, börek, çörek, kek, krema, mayonez, ketçap, çeşitli hayvansal yağlar ve av etleridir.

Öte yandan gut hastalarının sınırlı olarak tüketebileceği gıdalar ise; kuru baklagiller, ıspanak, yağsız dana eti, tavuk ve hindi eti, kuşkonmaz, bezelye, mantar ve bulgurdur. Hastaların uzak durması ve sınırlı olarak tüketmesi gereken bu besinlere dikkat etmesi gerekmektedir.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz