1.Ailemde Şeker Hastası yok. Ben De Hamileyken Diyabet Olmam?

Yanlış, çünkü hamilelik diyabeti hamileliğin 24. Haftasından itibaren bebeğin gelişmesine bağlı olarak hormonsal değişimlerin yol açtığı insülin direnciyle başlıyor. Ailenizde şeker hastası olmaması gestasyonel diyabete yakalanma riskini düşürür ancak bu riski ortadan kaldırmaz.

2.Hamilelik Dönemimde Kilo Almadım ki, Neden Şeker Hastası Olayım? Olmaz Öyle Bir Şey.

Yanlış. Hamilelik döneminde az kilo almak ya da hiç almamak şeker hastalığına yakalanmayacağınız anlamına gelmiyor. Hamilelik diyabeti, glukoz metabolizmasının bozulması sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Bu duruma neden olan birçok farklı risk faktörü vardır ve bu faktörler birarda değerlendirilmelidir. Bu nedenle sadece kilo durumunuz gestasyonel diyabet olma riskinizi belirleyemez.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

3. Bir Önceki Hamileliğimde Hamilelik Diyabeti Olmadım, Bu Hamileliğimde de Olmam.

Yanlış. Daha önceki hamileliğinizde kan şekeriniz yükselmemiş olabilir. Ancak her hamilelik dönemi ayrı ayrı incelenmelidir. Bir önceki hamilelik döneminde kan şekeriniz çok yükseldiyse, sonraki hamilelikleriniz de risk taşıyorsunuz demektir. Ancak önceki hamilelikleriniz de gestastyonel diyabet olmamanız diğer hamileliklerde diyabet riskiyle karşılaşmayacağınız anlamına gelmemektedir. Bu yüzden hamileliğin 6. Ayından itibaren kan şekeri seviyenizi kontrol ettirmeniz gerekiyor.

4. Hamilelik Şekerim Yüksek Yediklerime Dikkat Edersem Şekerim Düşer.

Yanlış. Hamilelik döneminde ortaya çıkan şeker hastalığını kontrol altına almak isteyen bazı anne adayları, bir uzmana danışmadan çok düşük kalorili diyetler yaparak, kan şekerini düşürmeye çalışıyor. Bu yanlıştır. Çünkü anne karnındaki bebeğin büyüme ve gelişmesi için en önemli dönemler hamileliğin 6. Ayı ile 8. Ayı arasındaki dönemlerdir. Aldığınız kalori bebeğinizin ihtiyacı olan kalori miktarının altındaysa bebeğiniz sağlıklı bir şekilde beslenemez. Bu durum bebeğiniz açısından risk oluşturacaktır. Bu yüzden diyabeti kontrol altına almak için Beslenme ve Diyet Uzmanından yardım alınması gerekmektedir.

5. Hamilelik Diyabeti, Hamileliğin İlk Dönemlerinde Gerçekleşir. Hamileliğimin İlk Dönemlerinde Kan Şekeri Seviyem Normaldi, Bende Hamilelik Şeker Hastalığı Yoktur.

Yanlış. Hamilelik diyabeti hamilelik döneminin son 3 ayında ortaya çıkmaktadır. Gebeliğin 6. Ayından önceki kan şekeri yüksekliği, hamilelik döneminden önce var olan glikoz metabolizması bozukluğuna bağlı olarak gelişmiştir. Bu tür durumlarda, doğumdan sonra da annenin kan şekeri seviyesini sürekli kontrol altında tutması gerekmektedir.

6. Hamileyim, Şeker Yükleme Testi Yapmalı mıyım? Bebeğe Zarar Verebilir.

Yanlış. Hamilelik döneminde yapılan şeker yükleme testi ne bebek için ne de anne için zararlıdır. Tüm dünyada yapılan ve çok güvenilir olan şeker yükleme testi ile 3 dilim baklavanın yada 1 dilim pastanın içerdiği glikoz kadar şeker vücuda alınmış oluyor. Bu testin şekerli yiyecekler yerine glikoz ile yapılmasının nedeni ise, saf glikozun herkesin vücudunda aynı hızda emiliyor olmasıdır.

7. Aşermiyorum, Bu Yüzden Şeker Hastası Değilim.

Yanlış. Hamilelikte canınızın tatlı ya da ekşi şeyler isteyip istememesinin şeker hastalığı ile herhangi bir ilişkisinin olmadığını söyleyebiliriz.

8. Hamilelik Diyabetini Sadece Şeker Yükleme Testi ile Tespit Edebiliriz.

Yanlış. Hamilelik diyabetine tanı koymak için glukometreden de faydalanabilirsiniz. Glukometre, açlık ve tokluk kan şekerinizi parmaktan bir damla kan alarak ölçmeye yarayan şeker ölçüm cihazıdır. Bu cihaz ile hamileliğin 6. Ayından itibaren sürekli kan şekeri seviyesini ölçebilirsiniz.

9. Hamileyim, İnsülin Almalı mıyım? İnsülin Bebeğe Zarar Verir.

Yanlış. Çünkü insülin doğal bir hormondur ve plesantadan bebeğe geçmemektedir. Eğer hamilelik diyabeti diyetle tedavi edilemiyorsa, insülin kullanılmalıdır. Hatta anne ve bebek için en güvenli şeker ilacı insülindir. Kesinlikle oral diyabet ilaçları alınmamalıdır.

10. Hamilelik Diyabeti Doğum Yaptıktan Sonra Kendiliğinden İyileşir.

Yanlış. Hamilelik diyabeti doğumdan birkaç ay sonra uygun diyet ve tedavi ile düzelebilir. Ancak diyabetin hamilelik başlamadan önce ortaya çıktığı varsayımını düşünürsek, üzerinde durulmalı ve doktor ve diyetisyeniniz tarafından uygun tedavi takip edilmelidir.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz