Sağlıklı beslenme, günümüzde 7’den 70’e herkesi dikkat etmesi gereken konulardan biridir. Herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmamak ya da çeşitli hastalıklara karşı daha dirençli olabilmek açısından oldukça önemli olan düzenli ve sağlıklı beslenme, doğru besinlerin, doğru şekilde tüketilmesi ile gerçekleştirilebilmektedir.

Hepatit Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalı?

Hepatit hastalığı, en önemli sağlık sorunlarından biri olarak karşımıza çıkarken, karaciğer ile alakalı olan bu hastalık insanın yaşamını büyük ölçüde etkileyebilmektedir. Karaciğerin iltihaplanması olarak ifade edilen hepatit, ilaç, toksin, alkol gibi nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenlerin kaynağı ise beslenmeye dayanmaktadır.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Hepatit hastalığında beslenme, hastalık semptomlarının hafifletilmesi ya da hastalığın önüne geçilmesi açısından hayati bir önem taşımaktadır. Bu süreçte hastalara yüksek enerji sağlayabilmek açısından özel beslenme programı hazırlanmalı ve bu programda daha çok karbonhidrat ve protein miktarı fazla olan kaliteli besinlere yer verilmelidir.

Hepatit hastaları için hazırlanan özel beslenme programında tüketilecek olan yağ miktarı yalnızca yemeğe lezzet verecek kadar olmalı, fazlasında kaçınılmalıdır. Ayrıca hepatit hastalığında beslenme konusunda kesinlikle alkol tüketiminden uzak durulması gereklidir. Hastanın beslenme programını düzenli bir şekilde uygulaması ile yeteri kadar vitamin ve protein alımı gerçekleştirilmiş olmaktadır. Fakat genellikle hepatit hastaları iştah sorunu da yaşadığından çinko ve B kompleks zengini olan besinlere de diyette yer verilmesi önemlidir.

Hastalar Beslenmede Nelere Dikkat Etmeli?

Hepatit hastalarının daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi açısından beslenmesine dikkat etmesi gerekmektedir. Özellikle de alkol tüketiminden uzak durması gereken bu hastalar, bu süreçte vücuttaki toksinlerin atılabilmesi için günlük tüketilen su miktarını artırması ve en az 3, 3,5 litre kadar su tüketmeye başlaması gereklidir.

Öte yandan hepatit hastalarının beslenmesi ile alakalı olarak mutlaka bir diyetisyenden yardım alması gereklidir. Katı yağlardan, yağda kızaran et, sebze, hamur ve kavurmalardan, yağlı et, süt, peynirden, gereğinden fazla hamur işi ve tatlılardan, kaymak, krema, mayonez gibi besinlerden, sucuktan, salamdan, sosisten ve tavsiye edilenden fazla yumurta et, süt gibi besinlerden uzak durması da dikkat edilmesi gereken konular arasında yer almaktadır. Bu gibi besinlerin yerine kurubaklagiller, yeşil sebzeler, haftada bir yumurta ve bir kibrit kutusu kadar peynir, pişmiş sebzeler ce bol su ile yıkanmış olan sebze – meyveleri tüketmeye de dikkat edilmelidir.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz