Trigliserid Nedir?

Trigliseritler, kanda bulunan bir yağ türüdür. Vücuttaki en yaygın yağ türüdür. Trigliseridler sağlık için gereklidir. Ancak aşırı miktarlarda zararlı olabilirler ve kalp ve damar rahatsızlıkları riskini artırabilirler. Trigliserid düzeyi ise, metabolik sağlığın önemli bir ölçüsüdür.

Hipertrigliseridemi kandaki trigliserid fazlalığı olarak tanımlanabilir. Trigliserid, kimyasal yapılarından adını alan kanda bulunan yağ türüdür.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Trigliseridler karaciğerinizde üretilir.  Günlük ihtiyacınız olan kalorinin fazlası trigliserid olarak kana karışır. Kana karışan trigliseridler de ayrıca kolesterole dönüşebilir.

Yediğiniz ya da içtiğiniz besin maddeleri vücut tarafından ya kullanılmakta ya da depolanmaktadır. Bir şey yediğiniz zaman, yemeğinizdeki yağ sindirilir ve sindirim sonucu oluşan trigliseritler kan dolaşımınıza salınır. Bu, size fiziksel aktiviteleri gerçekleştirmek ya da sadece hayati işlevleri yerine getirmek için enerji verecektir. Gerisi kanda yağ olarak saklanacaktır.

Trigliserid Yüksekliğinin Nedenleri

  • Yaş

Trigliserit düzeyleri yaşla birlikte artacaktır.

  • Kilo Alımı  

Aşırı kilolu (obez) insanlarda trigiliserid yüksekliği görülmektedir.

  • Alkol

Alkol tüketimi de karaciğerinizin daha fazla trigliseridler oluşturmasına neden olur.

Karaciğer böbrek hastalığınız, hipotiroidizm ya da diyabet gibi metabolik rahatsızlıklarınız varsa, hipertrigliseridemi oluşma riski yüksektir.

  • Genetik Faktörler

Kandaki trigliserid düzeylerinin artması ailevi hiperlipidemi gibi bazı genetik hastalıklar veya rahatsızlıklarla da ilişkili olabilir.

  • Kullanılan Bazı İlaçlar

Oral kontraseptifler ve bazı steroidler gibi ilaçlar trigliserid seviyesinin artmasına neden olabilir.

Trigliserit seviyesi pankreatite (pankreasın iltihaplanması) neden olabilir. Bununla birlikte, trigliserid yüksekliğinden dolayı pankreatit gelişmeyen durumların da varlığından bahsedebiliriz.

Doktorunuz trigliserid yüksekliğini basit bir kan testi ile teşhis edecektir. Trigliserid testinin doğru sonuç vermesi için son 12 saat boyunca herhangi bir şey yememeniz gerekmektedir. Yediğiniz, içtiğiniz besin maddeleri test sonucunu etkileyebilir.

Trigliserid düzeyleri yaşla birlikte değişmektedir. Ancak normal trigliserid değerleri 150 mg / dl’nin altında olmalıdır. Normal değerler laboratuvardan laboratuvara farklılık gösterebilir.

Trigliserid Yüksekliğine Ne İyi Gelir?

  • Egzersiz yapmayı ihmal etmemelisiniz.
  • Alkolden kaçınmalısınız. Alkol kullanımı, trigliserid düzeylerinizi daha da arttıracaktır. Ayrıca alkol kullandığınız ilaçlarla da etkileşime neden olabilir.
  • Doktorunuzun talimatları dışına çıkmamalısınız.
  • Düşük yağlı, yüksek lifli bir diyet, trigliserid düzeylerini düşürmek ve kilonuzu azaltmak için önerilebilir. Ancak bu diyet programını tek başına hazırlamamalısınız. Mutlaka Beslenme ve Diet Uzmanı ile görüşmelisiniz.
  • Karbonhidratlar, basit karbonhidratlar (meyve ve şeker gibi) ve kompleks (makarna ve tahıllar gibi) olmak üzere iki gruba ayrılır. Özellikle basit karbonhidratlar kan şekeri düzeyleri üzerinde büyük etkisi vardır, kalori doludur ve yağa dönüşebilir.
  • Diyetiniz %50’den fazla karbonhidrat içermelidir. Kilo vermeye çalışıyorsanız glikoz şurubu içeren besin maddelerini tüketmeyin. Bunun yerine aspartam veya sakarin gibi suni tatlandırıcılar kullanmalısınız. Örneğin canınız kola mı istedi? Kola yerine sade soda için.
  • Protein diyetiniz %15-20 oranında protein içermelidir. Kırmızı aşırı yağlı etlerden, yağlı veya kızarmış gıdalardan (kızarmış balık veya tavuk gibi) kaçınmalısınız.
  • Taze sebze ve lif alımını artırmalısınız.
  • Günde 55 grama kadar lif tüketilmelidir. Ancak bu miktar kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Lif ve taze sebzeler, kan kolesterol düzeylerini düşürmeye, düzenli bağırsak alışkanlıklarını sürdürmeye, tok hissetmenize ve bazı kanserleri önlemenize yardımcı olur.
  • Birçok “iyi ve kötü” yağ türü vardır. İyi yağ doymamış yağ, kötü yağ doymuş yağdır. Bu konuda yapabileceğiniz en basit şey doymuş yağ alımını sınırlamaktır.
  • Almakta olduğunuz diğer ilaçları (tezgah üstü vitaminler, vitaminler veya bitkisel ilaçlar dahil) doktorunuza bildirmelisiniz.
  • Diyabet, karaciğer, böbrek veya kalp hastalığı öykünüz varsa doktorunuza sunmalısınız.
  • Vücudunuzun susuz kalmasını, kilonuza göre günde 2-3 litre su içerek engelleyebilirsiniz.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz