Vücudumuzda sağlığımızı koruyan, hayatımızı sorunsuz sürdürmemizi sağlayan birçok hormon vardır ve hormon bozukluğu kilo verme konusu detaylı bir konudur. Bu hormonların bazıları uykumuzu düzenler, bazıları da yaşlanmamızı geciktirir. Bazı hormonlar ise kilomuz üzerinde etki yapar.

Bu hormonlardan ilki Pankreas’ta salgılanan glukagon hormonudur. Bu hormon salgılandığında kan şekerinin hızla artmasına yol açar. Kan şekerinin artması da kilo vermeyi zorlaştırır.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Pitüiter bezi tarafından salgılanan büyüme hormonu insanlarda ya da hayvanlarda, hücreleri yenileyen ve düzenleyen bir hormondur. Bu hormon az salgılanırsa büyüme yavaşlar, aşırı salgılanırsa da aşırı büyüme meydana gelir ve bunun sonucunda akromegali hastalığı ortaya çıkar. Ayrıca büyüme hormonu az salgılandığında kilo alımına neden olur. Bu yazıda hormon bozukluğu kilo vermeye engel mi sorunu detaylı cevap bulabilirsiniz.

Hormon Bozukluğu ve Kilo Verme

Pitüiter bezi tarafından salgılanan ACTH (adrenokortikotropik hormon) kortizolün üretimini uyarır. Kortizol ise; glukoz, protein ve lipit metabolizmasını düzenleyen ve kan basıncını koruyan bir hormondur.  Kortizol düzeyler yükseldiğinde ACTH düşer, kortizol değerler düştüğünde ise ACTH yükselir. ACTH hormonu yüksek salgılandığında ise zorlaşır, hatta obezite riski oluşur.

Böbrek üstü bezleri tarafından salgılanan adreanalin hormonu, insanı ani harekete hazırlar, acil enerji sağlar. Korku ya da heyecan duyulduğunda adrenalin salgılanması artar, kan damarları genişler, göz bebeklerinin büyümesiyle daha net ve hızlı görüş sağlanır, acı hissi azalır. Ayrıca adreanalin hormonu az salgılanırsa metabolizma hızı da yavaşladığından hormon bozukluğunda kilo verme zorlaşır.

Ve son olarak troid bezi tarafından salgılanan troid hormonu metabolizma düzenini sağlar. Hafızayı, cilt yapısını, kalp atım hızını, kolesterol düzeyini, kas gücünü ve vücut ağırlığını etkiler. Eğer tiroit hormonu çeşitli nedenlerden az salgılanırsa “hipotiroidizm” oluşur. Tam tersi çok salgılanırsa “hipertiroidizm” oluşur. Hipotroid’te metabolizma hızı yavaşladığından zor kilo verilir. Hipertroid’te ise metabolizma hızlı olduğundan hızlı kilo verilir.

Hormon bozukluğu olan kişilerin kilo verme sürecinde mutlaka Beslenme ve Diyet Uzmanına danışmaları gerekir. Beslenme ve Diyet Uzmanları kişilerin hormanal dengeleri, kiloları, boyları, önceki yeme alışkanlıkları ve yaşamlarına göre beslenme programları hazırlarlar.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

1 Yorum

  1. Merhabalar
    2 yıl hormon problemleri yaşıyorum ve ne yaparsam yapiyim sivilce ve sivilce lekelerinden (sırt,göğüs,kol) kurtulamıyorum ve kilo veremiyorum.Bana ne önerebilirsiniz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz