İkiz gebelikte beslenme konusu, birçok anne adayı açısından soru işaretidir. İkiz bebek bekleyen annelerin sağlıklı beslenme konusunda daha dikkatli olması gerekir. Gebelik süresinde beslenmeye önem vermek hem anne hem de çocukların sağlığı açısından oldukça önemlidir. İkiz bebek bekleyen annelerde yaşanan en büyük problem aşermenin fazla olması, annenin sürekli olarak kendisini aç hissetmesi sebebiyle kontrolsüz bir şekilde kilo almasıdır. Tüm bunlar annelerde çeşitli besin eksikliklerine neden olmaktadır. Anne ve çocuk için bir sağlık kontrollerinin gerçekleştirilmesi ve mutlaka düzenli beslenme hayatına geçiş yapılması şarttır.
İkiz Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?
Hamilelikte beslenme hem anne hem çocuk açısından oldukça önemlidir. İkiz gebelik yaşayan annelerin temel beslenme prensipleri tek bebek bekleyen annelere göre daha farklıdır. Bu gebelik türünde anneler diyetisyen eşliğinde kilolarını ve beslenme biçimlerini kontrol altında tutmalıdır.
Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!
İkiz gebelikte en sık rastlanan problem demir eksikliğidir. Demir eksikliğiyle beraber kalsiyum, omega ve yağ asitleri, protein eksiklikleri görülmektedir. Annelerin az su tüketimleri de bunlara neden olmaktadır.
İkiz gebelikte beslenme düzeni içerisinde mutlaka C vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Mineral ve demir açısından zengin gıdalar yenmelidir. Yumurta, kırmızı et, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, portakal, limon gibi besinler günde 3 ya da 4 porsiyon tüketilmelidir.
İkiz Bebek Anne Adayları Hangi Besinleri Tüketmelidir?
Tek bir bebeğe hamile kalan annenin besin ihtiyacı 300 gram civarında artış gösterirken, ikiz gebelikte ek olarak 600 gram besin ihtiyacı oluşur. Bu ihtiyacı karşılayabilmek adına anne adayının dengeli ve zengin içeriğe sahip besinler tüketmesi gerekir.
Hamilelik döneminde bebeğin gelişimi için demir, kalsiyum ve Omega-3 en temel mikrobesin ögeleridir. Bu ögelerin yeteri kadar tüketilmesi önemlidir. İkiz gebelikte annenin kan ihtiyacı iki katına çıktığından demir ihtiyacı da orantılı olarak artmaktadır. Dolayısıyla ikiz gebelikte beslenme konusunda anne adaylarının demir içeriği zengin olan besinleri tüketmesi ve gerektiğinde doktorunun önerdiği demir takviyesini alması gerekir.
İkiz gebelikte anne adayının kalsiyum ihtiyacı da iki katı olarak ortaya çıkar. Annenin yeteri kadar kalsiyum almaması durumunda bebeklerin ihtiyacı olan kalsiyum annenin kemiklerinden karşılanmaya başlar. Bu da anne açısından uzun vadede pek çok sağlık sorununa yol açabilir. Bu nedenle çoğul gebelik yaşayan anne adaylarının bol bol süt ve süt ürünleri tüketmesi gerekir. Örneğin, günde 2 bardak süt içmesi, peynir, kefir ve yoğurt gibi besinler tüketmesi önerilir.
İkiz bebek anne adayları için en önemli ihtiyaçlardan bir diğeri de folik asittir. Folik asit ihtiyacı tek bebeğe kıyasla ikiz bebeklerde yüzde 15-20 civarında artış gösterir. Bu ihtiyacı karşılayabilmek adına anne adayının yumurta, et ve baklagil tüketmesi gerekir.
Genel olarak tüm hamileliklerde olduğu üzere ikiz gebelikte beslenme açısından sıvı tüketimi de son derece önemlidir. Üstelik kabızlık gibi sorunlar karşısında da su tüketimi gerekirken, anne adayının susuz kalmamak adına sık sık su içmeyi alışkanlık haline getirmesi gerekir.
Tüm bunların dışında çoğul gebelik yaşayan kadınlar için günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün tüketmesi önerilir.
İkiz Gebelikte Diyet Yapılmalı mı?
İkiz gebelikte diyet uzman bir hekim eşliğinde yapılmalıdır. Genel olarak bu annelerde demir, kalsiyum eksikliği görüldüğü için uzman bir hekim tarafından önerilen beslenme programına bağlı bir şekilde beslenilmelidir.
Eğer anne yeterince demir ve kalsiyum almazsa, bebeklerdeki hastalık ve ölüm oranı artmaktadır. Kemik gelişimlerinin istenilen boyutta olmadığı ve uzun vadede anneye de rahatsızlık verdiği bilinmektedir.
Diyetisyenden Yardım Alabilirsiniz!
İkiz gebelikte beslenme programı için mutlaka bir hekimden destek alınmalıdır. Annenin hamilelik geçmişi de önemli bir konu olduğu için çoğul gebeliklerde beslenme daha hassas bir konu haline gelmektedir.
Bu annelerin hamilelikte beslenme adına gerekli özeni göstermesi, her gün mutlaka günde 2 bardak süt, 2 bardak yoğurt, 50 gr peynir yemesi gereklidir. Bu ürünlere ek olarak kefir gibi kalsiyum açısından oldukça zengin gıdalar da tüketilebilmektedir.
Hemen Online Diyete Başla!
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.