İnsan vücudu hayati etkinliklerini sağlıklı bir biçimde devam ettirmek için inorganik maddelere gereksinim duyar. Hücrelerin ve ten yapısının kendisini koruması, kalp ritminin düzenlenmesi gibi pek çok yararı olan yapı taşlarının vücutta noksan olması halinde birtakım rahatsızlıklar görülebilir. Kalsiyum minerali, kemikleri ve diş yapısını koruyan aynı zamanda güçlendiren yapı taşlarının başında gelir. Bunların haricinde hormonların tertipli bir biçimde üretilmesi, kanın pıhtılaşmasının sağlanması, kasların gevşemesi ve kalp atışlarının düzenlenmesinde etkilidir. Pek çok yararı olan kalsiyum mineralinin eksikliği halinde birtakım hayati faaliyet aksar ve birtakım sağlık sorunları baş gösterebilir.

Kalsiyum Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Kalsiyum eksikliği tespit edilen kişilerin kemik yapısı zaman içerisinde zayıflar ve bu zayıflığa bağlı olarak osteoporoz hastalığı ortaya çıkabilir. Bunların haricinde; devamlı hissedilen depresyon durumu, hafızanın zayıflaması ve unutkanlık, adalelerde kasılma ve ağrı duyulması, el ve bacak bölgesinde karıncalanma duyulması, kalp atışlarının tertipsiz olması gibi belirtiler gözlenir.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Kalsiyum Eksikliğinin Nedenleri

Kalsiyum noksanlığının en büyük sebeplerinden biri kalsiyum minerali içeren gıdaların tüketilmemesidir. Beden zaman içerisinde gereksinim duyduğu kalsiyum mineralini alamadığında negatif yönde reaksiyonlar vermeye başlayabilir. Yaşın ilerlemesi ile vücudun kemik yapısı zamanla zayıflama başlar ve kemik yapısı yoğunluğunda kısmi dalgalanmalar görülebilir. İlerleyen yaşlarda ki bireylerin uzman bir hekim tavsiyesiyle kalsiyum desteği alması tavsiye edilir. Aşırı alkol ve kafein tüketimi, D vitamini eksikliği, menopoz, gibi haller kalsiyum eksikliğine neden olabilir.

Kalsiyum Eksikliğinin Tedavisi Nasıl?

Kalsiyum eksikliği bulunan kişilerin hatalı beslenme alışkanlıklarına sahip oldukları gözlenir. Tedavi prosesinde ilk olarak beslenme huylarının değiştirilmesi tavsiye edilir. Buna bağlı olarak brokoli, bamya, badem, beyaz peynir, tere, yeşil fasulye, lahana ve az yağlı süt tüketimi tavsiye edilir. Bu besinler vücudun gereksinim duyduğu kalsiyum minerali miktarını karşılar. İleri yaşlarda ki kişilerin yalnız beslenme alışkanlıklarını düzeltmek veya değiştirmek yeterli gelmeyebilir. Beslenme huylarının değiştirilmesine ek olarak hekim tavsiyesiyle takviye ilaç desteği programı oluşturulabilir. Kalsiyum eksikliği türlü nedenlerle dönemsel olarak görülebilir. Bunların pek çoğu zamanla etkisini yitirdiği için kalsiyum eksikliği ortadan kalkar. Fakat uzun süreli gözlemlenen şikâyetler var ise muhakkak bir hekime sormak icap eder.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz