Kolonoskopi, kalın bağırsak ve rektumun incelenesi için yapılan endoskopik bir tıbbi işlemdir. Uygulamanın amacı bağırsak hastalıklarının tespit edilmesidir. Makat tarafından giriş yapılarak bağırsaktaki problem teşhis edilir ve gerekirse bu esnada tedavisi de uygulanmaktadır.

Kolonoskopi öncesi ve kolonoskopi sonrası beslenme önemlidir. Bireydeki bağırsak hastalıklarının teşhisi ve işlem sırasında herhangi bir problem çıkmaması için hem işlem öncesi hem de işlem sonrası hastalar beslenmelerine dikkat etmelidir.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Kolonoskopi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Kolonoskopi, rutin kontroller dahil olmak üzere sağlık açısından tedavi amaçlı da yapılmaktadır. Kalın bağırsak kanseri başta olmak üzere pek çok çeşitli (dışkıdan kan gelmesi, ağrılı bir şekilde dışkı yapma, kabız ya da ishal olunması vb. gibi) sebeplerle yapılabilmektedir.

Genel olarak kalın bağırsakta çıkan problemler bireylerin sağlıklı beslenme konusunda dikkatli olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu işlem öncesinde ve sonrasında hastalar beslenmelerini kontrol altına almalıdır. İşlemden en az 3 gün öncesinde diyet programına başlanması gereklidir.

Haşlanmış tavuk, balık buğulama, peynir, beyaz ekmek ve derisiz patates gibi gıdalar tüketilmelidir. Fındık, meyve, kırmızı et, pirinç ve sebze gibi lif bakımından zengin olan yiyeceklerin de tüketilmesi gereklidir. Uzak durulması gereken başlıca gıdalar arasında süt, lifli gıdalar, renklendirilmiş ve asitli içecekler bulunmaktadır.

Beslenmede Nelere Dikkat Edilmeli?

Hastalıklarda beslenme programına dikkat edilmemesi halinde hasta kendisini daha kötü bir hale getirebilmektedir. Özellikle kolonoskopi gibi işlemler sonrasında hasta beslenmesine daha büyük bir özen göstermelidir.

https://www.traditionrolex.com/1

Kolonoskopi sonrası beslenme programı hastalara mutlaka verilmektedir. Bu programa uymayan hastalarda açlık atakları görülecektir. Hastaların şikayetlerinde 24 saat içerisinde artış gelmesi halinde mutlaka bir uzman hekime başvurulması şarttır.

Bu işlem sonrasında hastaların bir diyetisyen yardımı alması da önerilmektedir. Yaşanabilecek açlık hissini bastırmak adına akupunktur gibi işlemler de yapılabilmektedir. Bu sayede bireyler daha rahat bir dönem geçirebilmektedir.

İşlemden sonraki ilk iki gün oldukça önemlidir. Bu nedenle hastalara ilk iki gün için özel bir sağlıklı beslenme programı verilmektedir. İkinci günden sonra hastalar yine doktor tarafından önerilen yiyecekleri tüketmelidir. Bu sayede işlemden sonraki ilk bir hafta, hasta açısından daha stressiz ve kolay geçecektir.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz