Kurban Bayramı ile artan et tüketimi kronik rahatsızlıkları bulunan kişiler için adeta risk yaratıyor. Kronik rahatsızlıklarda beslenme konusuna daha da dikkat edilmesi gerekiyor. Dengesiz beslenme ile birlikte karşılaşabilecek hastalıklar ve çeşitli rahatsızlıklar, bayramınızı mutsuz bir şekilde geçirmenize sebep olabilir. Peki kronik rahatsızlığı olan kişiler nelere dikkat etmeli? Nasıl beslenmeli?

Et Tüketimi Arttığında Diğer Besin Gruplarının Tüketimi Azalıyor

Bayram boyunca artan kırmızı et tüketimiyle birlikte karşılaşılan en büyük iki problem kilo problemi ve dengesiz, sağlıksız beslenme olarak görülüyor. Bireyler beslenmelerini kontrol altında tutmadığı takdirde, tüketime bağlı olarak çeşitli rahatsızlıklar meydana gelebiliyor.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral gruplarından herhangi birinin eksik alınması, hastalıkların yaşanmasına sebebiyet verebiliyor.

Kurban bayramında beslenme ve tüketim miktarlarına dikkat edildiği takdirde, kronik rahatsızlığı bulunan kişiler güzel ve mutlu bir bayram geçirebiliyor.

Porsiyon Miktarına Dikkat Edilmeli!

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Altay kronik rahatsızlığı bulunan kişiler için sağlıklı beslenme konusunda şu önerilerde bulunmaktadır:

“Elbette hem sindirim hem de vücudun diğer birçok işlevinde rolü olan suyu unutmamak gerekir. Son yıllarda Kurban Bayramı’nın sıcak yaz aylarına rastlaması sebebiyle su ve sıvı tüketimi daha da önem kazanmaktadır. Bayram süresince sağlıklı bir yetişkinin günlük 2,5-3 litre su ile sıvı gıda tüketmesi gerekir. Böbrek ve kalp yetmezliği, şeker hastalığı, gebelik gibi özel durumu olanlarda günlük sıvı ihtiyacı bireysel farklılıklar gösterdiği için bu kişiler mutlaka hekimlerine danışarak günlük su tüketimini ayarlamalıdır.”

Yağsız ya da Az Yağlı Etler Tüketilmeli

Yüksek tansiyon, kalp ve damar, kronik böbrek, şeker hastalarının özellikle bayram süresince daha dikkatli olması gerekiyor. Bu tip kronik rahatsızlıklara sahip olan kişilerin sağlık açısından az yağlı ya da yağsız et tüketimini tercih etmeleri, bayramda daha rahat ve sağlıklı günler geçirebilmelerini sağlıyor.

Mide ve bağırsaklarında kronik rahatsızlıkları bulunan kişilerin ise diyetisyen kontrolünde beslenme gerçekleştirmeleri öneriliyor. Şeker tüketiminden kaçınılması, hamur işi gibi bağırsakları zorlayacak gıdaların tüketilmemesi gerekiyor.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz