Kuşkonmaz, insanların evlerinde hem süs olarak kullandıkları, hem de sağlık açısından tüketmiş oldukları bir bitki türüdür. Oldukça uzun ömürlü olan ve bakıldıkça yaşamada devam eden kuşkonmaz, tam bir K vitamini deposu olarak bilinmektedir. Öte yandan B, C, ve A vitaminleri ile B grubu vitaminlerden B3, B1, B2 ve B6 vitaminleri bakımından da zengin olan bu bitki, aynı zamanda fosfor, manganez ve potasyum gibi minerallere de sahiptir. Bu gibi özellikleriyle kuşkonmazın faydaları saymakla bitmeyecek kadar.

Kuşkonmazın Faydaları Nelerdir?

Kuşkonmazın Faydaları Nelerdir?
Kuşkonmazın Faydaları Nelerdir?

Kuşkonmazın faydaları günümüzde birçok insanın merak ettiği konulardan biridir. Pek çok mutfakta yer alan ve severek tüketilen kuşkonmaz, gebelik sürecinden bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, kalp-damar sağlığından kas ve iskelet sisteminin desteklenmesine kadar çeşitli alanlarda fayda sağlamaktadır.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Genel olarak kuşkonmazın faydalarından birkaçına örnek göstermemiz gerekirse;

  • Antioksidan açısından zengin bir içeriğe sahiptir.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
  • Üreme sağlığını destekler.
  • Folat kaynağı olduğundan hamilelik döneminde bebeğin beyin ve omurilik gelişime destek olur.
  • Kanın pıhtılaşmasına yardımcıdır.
  • Kötü kolesterolün etkilerinin düşürerek kalp sağlığını destekler.
  • Sindirim sisteminin doğru ve düzenli çalışmasına yardımcı olur.
  • Kas ve iskelet sisteminin sağlığı açısından etkilidir.
  • A, E, C, K vitamini ve potasyum açısından zengindir.
  • Probiyotik görevi görür.
  • Düşük kalorili olduğundan kilo verme konusunda da etkilidir.

Kuşkonmazın 5 Faydası

Kuşkonmazın faydaları oldukça fazla olurken, içeriğindeki folik asit sayesinde kansere karşı koruması, diyabetin önüne geçmesi, sindirim sistemini rahatlatması, idrar söktürücü olması, romatizma ve kemik ağrılarını gidermesi, afrodizyak etkisi oluşturması, erken doğum riskini azaltması ve güçlü bir antioksidan oluşu bu bitkinin faydaları arasında yer almaktadır.

Sağlıklı beslenme açısından gerekli bir bitki olan ve pek çok sağlık sorununa iyi gelen kuşkonmaz, yemeklerde, salatalarda ve çorbalarda tüketilebilmektedir.

Beyin Fonksiyonlarını Artırır

Kuşkonmazın faydalarından biri de beyin fonksiyonlarını artırması ve beyinin işlevini doğru bir şekilde yerine getirmesini sağlamasıdır. Bu sayede pek çok sağlık sorununu da engellemiş olan kuşkonmaz doğru ve düzenli olarak tüketilmelidir.

Kan Şekerini Kontrol Eder

İçeriğindeki posa sayesinde kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olan kuşkonmaz bitkisi, diyabet hastaları için önemli bir yer sahiptir. Bu nedenle hastaların diyet listesinde yer almakta ve düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir.

Kansere Karşı Korur

Kuşkonmazın faydaların bir diğeri de kansere karşı korumasıdır. Bünyesinde barındırdığı folik asit sayesinde başta kolon kanseri olmak üzere pek çok türden kansere karşı koruyucu bir etki gösteren kuşkonmaz, aynı zamanda yine folik asit sayesinde hamile bayanlara da fayda sağlayabilmektedir. Dolayısıyla hamilelerin ve kanser riski olanların sağlıklı beslenme programı açısından kuşkonmazın önemi büyüktür.

Kemikleri Güçlendirir

Kuşkonmaz, içeriği bol miktardaki K vitamini sayesinde kemikleri güçlendirici bir özellik göstermektedir. Kemik sağlığı için önemli bir yere sahip olan K vitamini ihtiyacı, kuşkonmaz sayesinde karşılanabilmektedir.

Serbest Radikalleri Vücuttan Atar

Kuşkonmaz bitkisinin insan sağlığına sunmuş olduğu faydalarından bir diğeri de serbest radikallerin vücuttan atılımını sağlamasıdır. İçeriğinde barındırmış olduğu glutatyon sayesinde oldukça güçlü bir antioksidan özelliği elde eden kuşkonmaz, bu özelliği ile serbest radikalleri ortadan kaldırabilmektedir. Bu nedenle de pek çok diyetisyen tarafından tavsiye edilmektedir.

Kuşkonmaz Nasıl Pişirilir?

Kuşkonmaz Nasıl Pişirilir?
Kuşkonmaz Nasıl Pişirilir?

“Kuşkonmaz nasıl pişirilir?” sorusu da yine bu bitkiyle alakalı en çok araştırılan konulardan biridir. Sağlık açısından pek çok fayda sağlayan kuşkonmazı çiğ ya da pişmiş olarak tüketebilmek mümkündür. Çiğ olarak salatalara ilave edilen bu sebze, et yemeklerinin yanında tüketebilmek üzere fırında ızgara olarak da hazırlanabilir.

Yapılan araştırma ve çalışmalara göre kuşkonmaz pişirildiğinde, içeriğindeki C vitamininin bir kısmını kaybetmektedir. Bununla beraber kuşkonmazın köklerinin fenolik bileşikler açısından zengin olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla kökleriyle birlikte pişirildiğinde suyunu farklı yemeklerde de değerlendiriyor olmak fayda sağlayacaktır.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz