Lektin, insan sağlığına hem faydası hem de zararı dokunan bitkisel bir proteindir. Mercimek ve fasulye gibi bazı bitkisel temeli bulunan besin öğeleri, tam tahıllı gıdalar ve bazı sebzeler, içeriğinde bol miktarda lektin barındırabilmektedir. Son zamanlarda oldukça popüler bir hale gelen lektensiz beslenme, sağlıklı beslenme kapsamında yer almaktadır. Çünkü lektensiz beslenme, sağlığa olumlu yönde etki ederken, kilo verimini de kolaylaştırmaktadır.
Lektinsiz Beslenme Nedir?
Sağlıklı beslenme açısından son yıllarda yaygın bir hal alan lektinsiz beslenmenin yapılan araştırmalar sonucunda insan sağlığına faydalı olduğu ifade edilmektedir. Özellikle Dr. Steven Gundry tarafından meşhur hale getirilen lektinsiz beslenme, Amerikan tarzı beslenmenin en tehlikeli öğelerinden biri olarak telaffuz edilmektedir. Üstelik bu eski kalp cerrahi, lektensiz beslenmenin insan sağlığını daha iyi bir noktaya taşıdığından ve kiloları da düşürebildiğinden bahsetmektedir.
Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!
Lektin Bulunan ve Bulunmayan Besinler
Lektin bulunan besinler; fasulye, nohut, mercimek, barbunya, buğday, soya fasulyesi gibi baklagiller, kabak, patlıcan, patates, biber ve domates gibi kök bitkileri, mevsiminde tüketilen bir miktar meyve dışındaki meyveler ve tahıllardır. Bunun ile beraber mısır, mısırla beslenen hayvanların etleri ve A1 süt, lektin içeren besinler arasında yer almaktadır. Bu gıdaların bazı kişiler tarafından tüketilmesi halinde lektin intoleransı ya da lektin alerjisinin ortaya çıkabilmesi mümkündür.
Lektin bulunmayan besinler ise; kaliteli et ürünleri, A2 süt, pişmiş tatlı patates, yeşil yapraklı sebze grubu, brokoli, brüksel lahanası gibi turpgiller familyasından sebzeler, mantar, sarımsak, soğan, kuşkonmaz, maydanoz, avokado, zeytin ve sızma zeytinyağıdır. Her ne kadar lektinsiz beslenme sağlığımız için iyi olsa da bazı durumlarda zararlı yanlarının bulunduğu unutulmamalı, Beslenme ve Diyet Uzmanına danışılmalıdır.
Lektinsiz Beslenmenin Faydaları ve Riskleri
Bazı bilim uzmanları tarafından yapılan araştırmalara göre lektinsiz beslenmenin faydaları çeşitlilik gösterebilmekte ve daha fazla araştırmayı gerektirmektedir. Örneğin; lektinsiz beslenme sayesinde bedendeki inflamasyonları en aza indirebildiği düşünülürken konu ile alakalı kesin bilgi için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Öte yandan bazı araştırmacılar lektinlerin bakteri ve toksinlerin bağırsak duvarından geçişini kolaylaştırdığını belirtirken, tam tahıllı gıdalardaki antioksidanların ise inflamasyonlar ile mücadelede fayda sağladığı ifade edilmektedir. Bu durum hakkında lektinin potansiyel zararların ortadan kaldırılmasına fayda sağladığı söylenebilmektedir.
Lektinsiz beslenmenin riskleri de olabilip; meyve ve sebzelerin tüketimi kalp ve akciğer hastalığı gibi çeşitli rahatsızlıkların önüne geçerken, lektensiz beslenmede bu besinlerin devre dışı bırakılması gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
Hemen Online Diyete Başla!
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.