Enzim ya da protein kaynaklı olarak oluşan doğuştan metabolizma hastalıklarından biri organik asidemidir. Genetik bir hastalık türü olduğu için vücutta çeşitli metabolizma hastalıkları meydana gelebilmektedir. Sağlıklı beslenme yöntemiyle tedavi edilebilmektedir.
Organik Asidemi Nedir?
Sağlık açısından riskli bir hastalık türü olan organik asidemi, doğuştan metabolizma hastalığıdır. Karbonhidrat, yağ, protein içerisinde yer alan substratlar içerisindeki katabolizmada önemli görevleri bulunan protein ve enzimlerin eksikiği sonucunda organik asit birikmesi meydana gelir. Bu asit birikmesine de organik asidemi denir. Bu hastalık, her 2 bin çocukta bir görülmektedir.
Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!
Organik asidemi direkt olarak merkezi sinir sistemini etkiler. Hastalığın alt grup çeşitleri de bulunmaktadır. Bunlar; propionik asidemi, metilmalonik asidemi, izovalerik asidemi, glutarik asidüri organik asidemi olarak yer alır. En sık görülen çeşidi metilmalonik asidemi (MMA) ve propionik (PA) asidemidir.
Organik asidemide beslenme faktörü oldukça önemlidir. Çünkü metilmalonik ve propiyonik asidemi; izolösin, valin, metionin, treonin, tek zincirli yağ asitlerinin ve kolesterol yan zincirlerinin parçalanmasıyla ortaya çıkar. Dolayısıyla kolesterol üzerinde etkisi büyüktür.
Organik Asidemide Beslenme Nasıl Olmalı?
Akraba evliliklerinin sık olduğu yerlerde bu çeşit sağlık problemlerine daha sık rastlandığı görülmektedir. Her 2 bin doğumdan birinde görülen bu rahatsızlık çocukta bulunduğu takdirde mutlaka gerekli kontrollerin düzenli olarak yaptırılması ve bir diyetisyen aracılığıyla yardım alınması şarttır.
Organik asidemide beslenme sık yapılmalıdır. Hastaların sık sık küçük porsiyonlar eşliğinde beslenmesi gerekir. Çocuklar 5-6 saatten daha fazla aç kalmamalı her 3 saatte bir beslenmelidir. Ebeveynler çocuklarına gece beslenmesi uygulamalıdır.
Bu tedavinin amacı organik asit öncülerini sağlayan aminoasitlerden kısıtlı bir sağlıklı beslenme programı oluşturarak plazma izolösin, metionin ve treonin konsantrasyonları normal sınırlara çekmektir.
Protein tüketimine dikkat edilmelidir. Hayvansal protein tercih edilmemelidir. Ağırlıklı olarak sebze kaynaklı protein alınması gerekir. Oranlamak gerekirse sebze ve meyveden %50, özel aminoasit karışımlarından %50 protein alınmalıdır.
Vücutta oluşan enerji açığını kapatmak amacıyla kolay tüketim sağlayan yiyecekler tercih edilmelidir. Mutlaka enerji sağlaması açısından bal, pekmez, reçel tüketilmelidir. Bu gıdaların el yapımı olması da oldukça önemlidir.
Hemen Online Diyete Başla!
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.