Günümüz beslenme alışkanlıkları içerisinde hızlı ve hazır gıdaların yaygınlaştığını görebiliriz. Son 15 yıldır genetiği değiştirilmiş olan bu besinler, insan sağlığını tehlikeye sokmaktadır. Doğru ve dengeli bir beslenme elde edebilmek için organik gıdalar ile beslenmek gerekir.

Organik Beslenmenin Yararları

Organik Beslenmenin Yararları
Organik Beslenmenin Yararları

Televizyon, radyo ve internet gibi pek çok kitle iletişim aracıyla hazır ve hızlı gıdaların (fast-food) tüketiminin yaygınlaştırılmaya çalışıldığına şahit olmaktayız. Halbuki bu gıdalar, insan sağlığı açısından oldukça tehlikelidir. Günümüz toplumu içerisinde karşılaşılan en büyük sağlık problemlerinden biri obezitedir ve obezitenin temel sebebi artan fast-food gıda tüketimi ve azalan sağlıklı beslenme alışkanlıklarıdır.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Organik beslenmenin yararları içerisinde ilk sırada içerik bakımından herhangi bir şekilde kimyasal bir takım madde ya da ilaçla üretilmemesi vardır. Direkt olarak topraktan alınan ürün, sofranıza taşınmaktadır.

Hızlı ve hazır gıda tüketimi yaparken vücudunuza ekstra yağ alımı yapmanız, vücudunuzu en çok tehlikeye sokan durumdur. Yağ oranı ile birlikte pek çok kimyasal ek gıdayı da vücudunuza almış olursunuz. Bu durum obeziteye yol açmakla kalmamakta çeşitli kalp, damar, diyabet ve böbrek hastalıklarına da ortam hazırlamaktadır.

Organik Beslenmenin Önemi

Organik gıdalarla beslenen kişiler hazır ve hızlı gıdalar ile beslenen kişilere göre daha sağlıklı ve fittir. Hasat zamanına ve mevsime uygun bir beslenme yapmak, metabolizma hızınızın da korunmasını sağlar. Metabolizma hızı sağlık açısından oldukça önemlidir. Kilo vermek, kilonuzu kontrol altında tutmak ve kilo kaynaklı hastalıklardan uzak durmak istiyorsanız hızlı bir metabolizmaya ve iyi bir sindirim sistemine sahip olmalısınız.

Bilimsel araştırmalara göre sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda organik ve doğal ürünlerin kullanılması, kalp ve damar hastalıklarını da önlemekte ve iyileştirici bir etkiye sahip olmaktadır. Ek olarak doğal olarak tüketilen gıdalar içerik bakımından oldukça zengindir ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve mineral oranını karşılar.

Organik gıdalar içerisinde fazlasıyla çinko, demir, A, B, C, D, E ve K vitamini, magnezyum, selenyum, potasyum bulunmaktadır. İdeal kilonun dengede olması açısından tüm bu vitamin ve mineraller oldukça önemlidir.

Organik Beslenmenin Kuralları Nelerdir?

Organik Beslenmenin Kuralları Nelerdir?
Organik Beslenmenin Kuralları Nelerdir?

Organik beslenme, besinlerin doğal yollardan üretiminin gerçekleştirilmesi ve işlenmesini sağlayan bir beslenme yönetimidir. Bu beslenme yönteminin en önemli amacı zararlı kimyasalların besinlere karışmasının önüne geçerek sağlığı ve çevreyi korumaktır. Organik beslenme kuralları, organik sertifikasyon, doğal üretim yöntemleri, gıda etiketleme ve denetleme gibi çeşitli faktörleri kapsamaktadır. Bu kuralları şu şekilde örneklendirebiliriz:

Doğal Üretim Yöntemleri

Organik beslenme, besinlerin doğal yöntemlerle üretilmesini sağlayan bir sistemdir. Dolayısıyla bu türden besinlerin üretiminde kimyasal maddeler, hormonlar, pestisit ya da antibiyotik gibi zararlı maddeler yerine doğal gübreler, bitki örtüsü rotasyonu veya biyolojik mücadele gibi yöntemler kullanılır.  

Gıda Etiketleme

Organik beslenme kurallarından bir diğeri de besinleri sertifikasyon standardına uygun olacak şekilde etiketlemedir. Organik besin etiketlerinde organik üretim koşullarına uygun şekilde üretildiğine dair bilgilere yer verilir. Ayrıca besinin içeriği, değerleri, sertifikasyon logosu gibi bilgiler de bulunur.

Denetleme

Organik beslenme, besinlerin üretim ve işleme aşamalarında denetim kurallarına uygun şekilde hareket etmeyi gerektirir. Gıda üreticileri, üretim aşamasında sıkı bir denetim gerçekleştirmeli ve organik sertifikasyon kuruluşlarını gerçekleştireceği denetimlerde gerekli belgeleri sağlamalıdır.

Organik Sertifikasyon

Organik olarak gerçekleştirilen beslenme aynı zamanda organik sertifikasyon koşullarına uygunluk gerektirir. Bu sertifikalar sayesinde besinlerin hangi şartlar altında üretilip işlendiğine dair bilgi edinilebilir. Üstelik bu sertifikalar sayesinde besinin gerçekten organik olduğunu anlayabilmek mümkündür.

Sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam, çevre koruma ve sürdürülebilirlik gibi konularda organik beslenme şeklinin önemi büyüktür. Bu türden besinlerin sağlık açısından faydaları oldukça fazla olurken, kazandırdıklarından bazıları şunlardır:

  • Organik gıdalar besin değeri, vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengindir.
  • Hormon, antibiyotik gibi herhangi bir kimyasal madde içermediğinden daha sağlıklıdır.
  • Organik tarım uygulamaları sayesinde toprak ve su kaynaklarının korunması sağlanabilir.
  • Doğal üretim yöntemleri kullanıldığından daha lezzetli ve besleyici niteliğe sahiptir.
  • Organik beslenme, antibiyotiklerin hayvan yemi olarak kullanılmasını minimuma düşürerek antibiyotik direnci oluşumunu önler.

İnsan yaşamında önemli bir yere sahip olan organik beslenme, sağlıklı yaşam açısından gerekli olan bir yöntemdir. Maalesef gıda üretiminde her geçen gün artış gösteren kimyasallara karşı da en ideal beslenme yöntemlerinden biridir.

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek ve dinç kalabilmek için organik beslenmeye dikkat etmeli, beslenme düzeninizi sağlıklı besinler üzerine oluşturmalısınız.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz