Prostat kanseri, günümüzde erkeklerin en önemli sağlık problemlerinden biridir. Yalnızca erkeklerde görülen bir kanser türü olan prostat kanseri, yavaş seyreden bir kanser olmasına rağmen, dünya üzerinde milyonlarca insan bu hastalık sebebiyle yaşamını yitirmektedir. Prostat kanserinde erken tanı ve tedavi önemli olduğu kadar, sağlıklı beslenme de önemlidir. Bu hastalığa yakalanmış olan hastaların diyetinde bazı ufak tefek değişiklikler yapması kötü huylu hücrelerin yayılmasını yavaşlatırken, hastalığın önüne geçtiği ve hatta hastalıktan koruduğu düşünülmektedir. Dolayısıyla erkeklerin bu hastalığa karşı sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmesi oldukça önemlidir.

Prostat Kanseri Olan Kişilerin Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Prostat kanserinde beslenme ya da prostat kanserine karşı beslenme günümüzde erkeklerin en merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Bazı besinler prostat kanserine karşı koruyucu etki gösterirken, bazı besinlerin ise prostat kanserinde hücrelerin yayılmasını sınırlandırdığı ya da engellediği bilinmektedir. Örneğin; çoğunlukla ceviz ve balık gibi besinlerde bulunan Omega3 yağ asidi, E vitamini içeren besinler, antioksidan özelliği ile nar suyu, soya fasulyesi, selenyum içeren sarımsak ve soğan, taze sebze ve meyveler, prostat kanserinde beslenme açısından tüketilmesi gereken besinler arasında yer almaktadır.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Prostat kanserine karşı beslenmede kuru baklagiller, balık tam tahıllılar, bol miktarda meyve ve sebze ile beslenmek gerekirken, besinlerde hayvansal yağları, tatlıyı, şekeri, tuzu ve hatta alkolü azaltmak ya da tamamen sıfıra düşürmek de gereklidir.

Hastalar Beslenmede Nelere Dikkat Etmeli?

Prostat kanserine yakalanan bir hastanın beslenmesinde dikkat etmesi gereken pek çok husus bulunmaktadır. Örneğin; hastaların yağlı ve kızarmış besinlerden uzak durması, bunun yerine buğulama yöntemi ile yapılan, buharda ya da fırında pişen besinler tüketmesi, gerekli görüldüğü takdirde almış olduğu kilo ve kaloriler ile alakalı olarak bir diyetisyenle görüşmesi önemlidir. Öte yandan hastaların beslenmeye yönelik dikkat etmesi gereken diğer durumlar ise; tuz ve şeker tüketiminin en aza indirmek, alkolden uzak durmak, hayvansal yağları hayatından çıkarmak, meyve ve sebzelerinde mevsiminde taze olarak tüketmek, düzenli egzersiz alışkanlığı edinmek, kendisi için bir beslenme programı hazırlayıp uygulamak, sağlıklı beslenmeye özen göstermek ve özellikle de lifli gıdalar tüketmektir. Beslenmesinde bu gibi durumlara dikkat eden hastaların iyileşme süresi kısalabilmekte ve hastalığın yayılma oranı azalabilmektedir.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz