Protein kalitesinin önemi, en az vücuda kazandırılan proteinin miktarı kadar çoktur. Bu nedenle pek çok beslenme uzmanı, sağlıklı beslenme konusunda protein kalitesine vurgu yapmakta ve doğru protein içeren besinlerin tercih edilmesine dikkat çekmektedir.

Genelde sağlıklı beslenme programı oluşturulurken yalnızca alınan protein miktarına dikkat edilmektedir. Fakat alınan o proteinlerin kalitesi de miktarı kadar önem teşkil etmektedir. Protein kalitesi, aslında tüketilen besinlerin içeriğindeki proteinin ne denli faydalı olduğunu ve kişinin bu etkilerden ne kadar yararlanabileceğini ortaya koymaktadır.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ücretsiz ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Kaliteli Protein Kaynakları Neler?

Beslenme açısından protein kalitesinin önemi hayati bir önem taşırken, insanların en merak ettiği konulardan biri de hangi besinlerin kaliteli protein içerdiğidir. Protein kaynakları iki temek başlık altında incelenirken bunlar hayvansal proteinler ve bitkisel proteinlerdir.

Proteinin kalitesi ile alakalı dikkat edilmesi gereken nokta, tüketilen proteinin insan bedenine ne kadar benzediğidir. Örneğin; hayvanların insanlar ile benzeşirken, hücre yapıları da hemen hemen aynı amino asitleri taşımaktadır. Dolayısıyla hayvanların dokularında yer alan proteinler esansiyel aminoasitlerin tümünü içermekte ve kalitesini ortaya koymaktadır.

Bitkisel olan protein kaynakları ise her esansiyel aminoasidi içermemektedir. Genelleme yapıldığında her besinde bir ya da birden fazla esansiyel aminoasidin eksikliği görülebilmektedir. Bu nedenle de ciddi anlamda sağlık açısından esansiyel aminoaside ihtiyaç duyan kişilerin daha çok hayvansal protein kaynaklarına yönelmesi gerekmektedir.

Metabolik Düzene Göre Protein Tüketmek Gereklidir!

Bir proteinin kalitesi değerlendirilirken yalnızca içeriğindeki esansiyel aminoasitler değil, aynı zamanda insan vücuduna sağlamış olduğu faydalar ve ilerleyişi de önemlidir. Pek çok protein tüketildikten sonra sindirim ve emilimi esnasında sağlık sorununa neden olduğunda, bu durum o proteinin kişi için faydası azalmış olduğu anlamına gelmektedir.

Bu gibi durumlarda proteinin kalitesini belirlerken sindirim ve emilim aşamasına da dikkat etmek gerekir. Bir proteinin kaliteli olup olmadığını değerlendirebilmek için PDCAAS skorlama yöntemi tercih edilmekte ve en yüksek 1, en düşük 0 puan verilmektedir.

Pek çok diyetisyenin tavsiye ettiği kaliteli protein içeren bazı besinlerin skoruna örnek göstermek gerekirse; tam yumurta 1, inek sütü 1, sebzeler 0.75, pirinç 0.50, kırmızı et 0.92, nohut ise 0.72 kadardır. Genellikle bu besinler insanların diyetinde yer almaktadır.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here