Reflü, günümüzde oldukça sık rastlanılan mide rahatsızlıklarından biridir. Sağlıklı beslenme ile yakından ilişkisi bulunan reflü, midedekilerin ağızdan geri gelmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Bu hastalık, yemek borusunun altında yer alan ve midedekilerin ağza çıkmasını engelleyen sfinkterin’in artık görevini yerine getirememesinden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla reflü hastalarının sağlıklı beslenme programları uygulaması ve beslenmesine normalden daha çok dikkat etmesi gerekmektedir.

Reflü Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalı?

Reflü hastalığında beslenme, protein açısından zengin, fakat yağ bakımından fakir olan besinler ile olmalıdır. Yemekleri sık öğünlerde az beslenmek reflü hastaları açısından önemlidir. Çünkü bu durum mide kapasitesinin zorlamamak ve reflüyü tetiklememek adına gereklidir. Yiyecek ve içecekler çok sıcak ya da çok soğuk olmamalı, alkol ve sigara kullanımından kaçınılması, sıvıların ara öğünlerde tüketilmesi gereklidir. Ayrıca aşırı yağlı, tuzlu ve kavurma şeklinde pişirilen besinlerin tüketiminden kaçınılması, sosis, sucuk, pastırma, sakatat gibi gıdaların tüketilmemesi de, reflü hastalığında beslenme açısından dikkat gerektirmektedir.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ücretsiz ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Tüm bunların yanı sıra çay, kahve, asitli içecekler, acılı baharatlar, kuru baklagiller, limon, lahana, kereviz, mandalina, karnabahar, kayısı, greyfurt, turşu, sirke, sarımsak, soğan, limon tuzu ve et suyu gibi yiyecek ve içecekler, reflü hassasiyetine neden olabilmektedir.

Hastalar Beslenmede Nelere Dikkat Etmeli?

Reflü hastalarının beslenme düzeni, mide sağlığı açısından oldukça önemlidir. Hastalar yemek yerken almış oldukların sıvıların miktarını azaltmalı ve daha çok öğün aralarında almaları gereklidir. Kabızlık, ıkınmadan dolayı karın içi basınçta artışa ve bu nedenle de reflünün kendini göstermesine neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda yemekleri iyi çiğnemek ve sindirimi kolay olan yiyecekleri tüketmek faydalı olacaktır.

Reflü hastalarının akşam yemeklerinde porsiyonunu azaltması ve öğünlerin ardından dar ya da sıkı kıyafetleri giymekten kaçınması gereklidir. Besinlerin bazıları her hastaya reflüye neden olmazken, bazılarında ise mide problemlerine yol açabilmektedir.

Öte yandan kilo problemi olan hastaların bir diyetisyene giderek profesyonel bir destek alması ve fiziksel şartlarına göre beslenme programı uygulaması önemlidir. Çünkü sağlıklı beslenmeye uygun olmayan beslenme alışkanlıkları ve fazla kilo, yine reflüye neden olan faktörler arasında yer almaktadır.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here