Şeker, günümüzde en fazla tüketilen besinlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Hemen hemen her gün gerek çayla gerek kahveyle gerekse çeşitli tatlılarla tüketilen şeker, sağlıklı beslenmeye karşı oldukça zararlı olan bir besindir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu konuyla ilgili yayınlanan rapora göre, tüketilen şekerin, günlük kalori ihtiyacının yüzde 10’unu aşmayacak şekilde olması gerekmektedir. Bunun nedeni ise vücudun şekeri tolere edememesi ve zaman içerisinde vücutta birikerek, önemli sağlık problemlerine neden olmasıdır. Bunun için özellikle de diyette şeker tüketiminin tümüyle sıfıra düşürülmesini ve konuya hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir.
Şekerin Sağlığımız için Zararları
Şeker, aslında vücudun hiçbir zaman ihtiyaç duymadığı ve insan sağlığına herhangi bir faydası bulunmayan bir besindir. Beyaz şeker pancarından elde edilen bu besinin içeriğinde protein, mineral, vitamin ya da yağ gibi faydalı bir bileşeni olmayan, hatta posa dahi içermeyen boş bir kalori olarak ifade edilmektedir.
Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!
İnsan sağlığı bakımından şekerin zararları oldukça fazla olurken, dişlerin çürümesi, karaciğerin yağlanması, savunma sistemini zayıflatması ve insülin direncini azaltması, bu zararlardan yalnızca bazılarıdır.
Şeker Ciltte Kırışıklıklara Neden Oluyor!
Diyetisyen ve Beslenme ve Uzmanlarının da sık sık dile getirdiği şekerin zararları arasında cildin elastikiyetini ve sıkılığını sağlayan kollajen ve elastini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu durum ise ciltte sarkmalara, kırışıklıklara, ciltte büyük ölçüde bozulmalara neden olmaktadır. Öte yandan sağlıklı beslenme düşmanı olan şeker, doğurduğu bu gibi sonuçlar neticesinde bireylerin ruhsal çöküntüler yaşamasına da neden olabilmektedir.
Hafızaya Olumsuz Etkileri Çok!
Şekerin sağlığa zararlarından bir diğeri hafızayı olumsuz yönde etkiliyor olmasıdır. Bu doğrultuda yapılan araştırmalara göre, kan şekerinin uzun süre olması gerektiği seviyeden yukarda seyretmesi, bireylerin beyninde küçülmelere neden olmaktadır. Özellikle hafızanın bulunduğu noktada meydana gelen küçülmeler, hafıza problemlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Öte yandan fazla şeker tüketimi, çocuklar öğrenme güçlüğünün oluşmasında da bir risk faktörü olarak ifade edilmektedir.
Kanser Riskini Artırıyor!
Amerika Diyet Rehberi tarafından yapılan açıklamaya göre, boş bir kalori olan şeker herhangi bir koruyucu etki göstermezken, aksine insülin direnci ve obeziteyi tetiklemekte ve meme kanseri gibi çeşitli kanserler için bir risk faktörü olmaktadır. Bu alanda yapılan araştırmalar, şekerin glisemik yükünün, pankreas, meme, kolokretal ve endometrium kanseri ile yakından ilişkili olduğunu ortaya çıkarmaktadır.
Şeker Mutsuzluk Nedeni!
Şekerin her ne kadar mutluluk salgıladığı düşünülse de, asılda mutsuzluğa neden olmaktadır. Salgılamış olduğu seratonin hormonunun keyif verici olması, bireylerde bağımlılık yaparken, bu bağımlılık zamanla mutsuzluğa sebep olmaktadır. Çünkü bu bağımlılık sebebiyle kilo alımı ve bunun gibi durumlar, bireyleri mutsuz etmektedir.
Hemen Online Diyete Başla!
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.