Tip 2 diyabeti, pankreasın salgıladığı ve kandaki şekerin vücut tarafından kullanılmasını sağlayan insülin salgısının, yeterli miktarda üretilememesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Diyabet tip 1 ve tip 2 olarak ikiye ayrılır. Şeker hastalarının %90 kadarı tip 2 diyabetlidir. Hastalık belirti vermediği için çok kişi şeker hastası olduğunu bilemez. Tesadüfen yapılan şeker ölçümü ile hasta diyabet olduğunu öğrenir ve büyük bir şaşkınlık yaşar.

Tip 2 diyabet hastalığı doğum anından itibaren kişi ile birliktedir. Tip 2 diyabet tedavisi öncelikle beslenmeden başlar. Hastanın beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi, yaşam tarzının değiştirilmesi, egzersiz programlarının uygulanması ile tedavi başlar. Bunların hepsini yapıyor ve kan şekeriniz normal sınırlara gelmiyorsa, ağızdan alına şeker düşürücü ilaçlar tedaviye eklenmektedir. Ancak bazı hastalarda insüline ihtiyaç duyulmaktadır. Bu durumda uygun dozda insülin ile de tedavi desteklenmektedir.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Tip 2 diyabet hastalığı yetişkinlerde görülen bir hastalıktır. Ancak son yıllarda çocuklar ve gençlerde de çok sık görülmektedir. Bunun nedeni ise çok fazla yağlı ve şekerli besinlerin tüketilmesi yani dengesiz beslenme olarak görülmektedir. Tip 2 diyabet susuzluk, sık idrara çıkma, halsizlik, bulanık görme, erkeklerde iktidarsızlık gibi belirtiler gösterebilir. Bu belirtileri yaşayan herkesin mutlaka doktora giderek şeker ölçümlerini yaptırmaları gerekir. Bu konuda risk altında olanlar;

  • 55 yaşın üzerindekiler,
  • Ailesinde şeker hastalığı olanlar,
  • Aşırı kilolu olanlar,
  • Hareketsiz kişiler,
  • Yüksek tansiyonu olanlar,
  • Kolesterolü yüksek olanlar daha fazla risk taşımaktadır.

Şeker hastaları 3 ana öğün, 3 ara öğün olarak beslenmelidir. Ancak tek başına, hatalı beslenme programı ile olmamalıdır. Hasta yemesi ve yememesi gerekenleri bilerek beslenmelidir. Bol sebze ve önerilen meyveler ile beslenmeli, tuz tüketimini azaltmalı, aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmalıdır. Yemeklerini haşlama, ızgara olarak yemeli, her gün en azında yürüyüş yapmalıdır. İdeal kilosunu korumalı, fazla kilo almamalıdır. Kan şekerini sürekli kontrol altında tutmalıdır. Diyabet hastaları düzenli beslenir, Beslenme ve Diyet Uzmanı önerilerine tamamen uyarsa hiçbir sorun yaşamadan hayatına devam eder. Hastalığı umursamayanlar ise daha kötü sonuçlara maruz kalacaktır. Şeker hastalığı aslında kulak arkası edilmeyecek kadar önemli bir hastalıktır.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz