Birçok beslenme faktörü, tiroid fonksiyonunu optimize etmede rol oynamaktadır. Bununla birlikte, hem besin eksiklikleri hem de aşırılık, semptomları tetikleyebilir veya şiddetlendirebilir. Tiroit hastalıkları için faydalı tek bir besin yoktur ve beslenmede çeşitlilik, denge çok önemlidir. Beslenme programınız, bir Beslenme ve Diyet Uzmanına danışarak oluşturulmalıdır.

  • İyot, tiroid hormonunun üretimi için gerekli olan bir mineraldir. T3 ve T4 hormonunun yapısında iyot bulunmaktadır. İyot eksikliği tiroit bezinin fonksiyonunu bozmaktadır. Ülkemizde toprak yapısı iyottan eksiktir. Bu nedenle genel olarak iyot alımımız da eksik kalmaktadır. İyotlu sofra tuzu kullanımı teşvik edilmektedir. Hem iyot eksikliği hem de fazlalığı önemli risklere sahiptir; bu nedenle, tiroit hastalıklarında takviye alımına dikkatle yaklaşılmalıdır. Örneğin; fazla iyot alımı otoimmün antikorları uyardığı için haşimato tiroidinde semptomların şiddetlenmesine neden olmaktadır.
  • Haşimato tiroidinin düşük D vitamini seviyesiyle ilişkili olduğu bilinmektedir. D vitamini eksikliğinden kaynaklı kemik problemleriyle karşılaşıldığı bilinmektedir. Bu nedenle tiroit hastalarında D vitamini seviyeleri kontrol edilmelidir. D vitamininin en iyi kaynağının güneş olduğu unutulmamalıdır. İkinci kaynak olarak yağlı balıklar, mantar ve D vitamini ile zenginleştirilmiş sütler tercih edilebilir. Doktorunuzun onayı doğrultusunda özellikle kış mevsiminde D vitamini takviyesi alınabilir.
  • Selenyum, tiroit bezinde en yüksek konsantrasyonda bulunan mineraldir. Tiroid fonksiyonlarının düzgün çalışabilmesi için gerekli enzimlerin ana bileşenidir. T4 ün aktif olan T3 formuna dönüşümünde rol oynamaktadır. Selenyum içeriği zengin olan başlıca besinler; Brezilya fıstığı, ton balığı, mantar, yengeç ve ıstakozdur.
  • Çikolata bakırdan zengin bir yiyecektir ancak kadmiyum içeriğinden dolayı tiroid hastalarının tüketimde aşırıya kaçmaması gerekmektedir. Fazla alınan kadmiyum selenyumu vücuttan atmaktadır.
  • Tiroid hormonlarının çalışmasını azaltan yiyecekleri; beyaz lahana, kara lahana, karnabahar, brokoli, turp, brüksel lahanası, hardal, soya fasulyesi, yer fıstığı, darıyı ilaç alımınıza yakın bir zamanda çiğ olarak ve çok fazla tüketmemeye dikkat ediniz. Pişirerek tüketmeniz tiroit hormonlarının sentezini engelleyen guatrojen madde miktarını azaltacağından daha sağlıklı olacaktır. Özellikle hipotiroid hastalarında guatrojen madde içeren besinlerin ilaçla birlikte alınmamasına dikkat edilmelidir.
  • Tiroit hastalıklarında en fazla görülen problem ödemdir. Bu nedenle günde en az 2-2,5 litre su içmeye özen gösteriniz.
  • Hipertiroidi olan kişiler süt, peynir, deniz mahsulleri, mor lahana, turp, kuruyemiş
    tüketiminde dikkatli olmalıdır Çay, kahve, alkol ve nikotin metabolizma hızını artıracağından tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz