Ülser hastalığı, midede, ince bağırsağın üst kısmında ya da özofagusta ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Genellikle açık yaraların gastrointestinal sistemi sarması ile meydana gelen bu sağlık sorunu, günümüzde pek çok insanda görülebilmektedir. Üstelik tüketilen besinler ile de yakından ilişkilidir. Bu nedenle mide ülseri olan hastaların sağlıklı beslenme programı oluşturması ve bu programa göre hareket etmesi önemlidir.

Ülser Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalı?

Ülser hastalığının tedavisi, genellikle beslenme üzerine olmaktadır. Özellikle de çözünebilir nitelikte olan yüksek posalı beslenme programının, bu hastalığın tedavisine büyük ölçüde fayda sağladığı bilinmektedir.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Ülser hastalığında beslenme, neredeyse hayati bir önem taşımaktadır. Hastalar, çözünebilir posa kaynağı olan yulaf, keten tohumu, baklagiller, arpa, portakal, fındık, elma ve havuç gibi besinler tüketmelidir. Bunun ile beraber A vitaminin ülser gelişimini engellemesi sebebiyle karaciğer, brokoli, lahana, tatlı patates, ıspanak ve bu gibi yeşillikler de tüketilmelidir.

Ülser hastalığında beslenme konusunda tavsiye edilen beslenme programı ise; genellikle meyveler, sebzeler, tam tahıllı gıdalar, yağsız ya da az yağlı süt ve süt ürünlerini tüketilen, yağsız etler, tavuk, hindi gibi kümes hayvanları, balık, fasulye, fındık gibi besinlere ağırlık verilen bir programdır. Bu programda ayrıca sağlıklı beslenme konusunda oldukça etkili olan kanola yağı ile zeytinyağı tüketimi, besinlerin az yağlı, az tuzlu ve az şekerli olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Hastalar Beslenmede Nelere Dikkat Etmeli?

Ülser hastalarının genel olarak beslenme konusunda çok dikkatli olması gerekmektedir. Her besini tüketmemesi, mide sağlığına daha çok faydalı olan besinlere ağırlık vermesi gerekmektedir. Diyetisyenler tarafından tavsiye edilen beslenme düzenine örnek göstermek gerekirse; hastaların semptomlarını en aza indirgeyebilmek adına alkol alışkanlığından vazgeçmesi, kahveyi kesmesi ya da belirli bir sınırlama getirmesidir. Kafeinli ve kafeinsiz kahveler mide asidini artırabildiğinden ülser problemi yaşayan kişilerde rahatsızlıkları artırabilmektedir. Öte yandan alkollü içecekler ise gastrointestinal yolun mukozal zarını yıpratırken, daha çok kanama ve soruna yol açabilmektedir.

Tüm bunların yanı sıra hastaların kendisi için neyin iyi geldiğini ya da neyin semptomları şiddetlendirdiğini ayırt etmesi gereklidir. Bazı insanlarda baharatlı yiyecekler rahatsızlığa neden olurken, bazı insanlarda ise herhangi bir problem oluşturmamaktadır. Bu gibi durumlarda tüketilen besinin rahatsız ettiği ya da ağrıya neden olduğu anlaşılıyorsa, derhal tüketimi kesilmelidir.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz