Öncelikle şunu söylemeliyim ki hiçbir mucize besin vücudunuzdaki depo yağları alıp yakamaz. Vücudun yağ yakması için öncelikle kalori açığı oluşturulmalıdır. Kalori açığı oluşturulurken doğru beslenme, verimli yağ yakımına destek olan en büyük etmendir. Yağ yakımını hızlandıran en önemli etmenler biri de egzersizdir. Egzersizle birlikte günlük enerji harcamanızı artırabilir ve yağ yakımını sağlayabilirsiniz. Metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olan sağlıklı besin gruplarını günlük beslenme planınıza dahil ederek besin öğelerinden daha iyi yararlanabilirsiniz.

Metabolizmayı Neler Hızlandırır?

1.Tam Tahıllı Gıdalar

Metabolizmayı hızlandıran yiyecekler arasında sayabileceğimiz tam tahıllı yiyeceklerin sindirilmesi için daha fazla enerji gerekiyor. Bu da farkında olmadan daha fazla kalori harcamanızı sağlıyor.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Yemeklerinizde tam tahıllı gıdaları şu şekilde kullanabilirsiniz:

  • Pirinçli yemeklerinizi yaparken esmer pirinç kullanın.
  • Tam tahılı ekmekle öğünlerinizi tamamlayın.
  • Çorba yaparken, un yerine tam buğday unu veya yulaf kullanabilirsiniz.
  • Makarna seçiminizi kepekli makarnadan yana yapabilirsiniz.
  • Kahvaltılarınızda haftada 3-4 gün yulaf tüketebilirsiniz
  • Meyveleri kabuğuyla birlikte yemeye özen gösterin.

2. Acı Biber

Acı biber, “kapsaisin” adı verilen bir maddeyi içermektedir. Bu madde metabolizma hızını yüzde 20 ile 25 arasında arttırmaktadır. Yağ depolarınızın daha hızlı bir şekilde erimesini sağlamak için her öğünü kırmızı acı biber ya da pul biber ile zenginleştirebilirsiniz.

3. Hindistan Cevizi

Orta zincirli trigliseridler (MCT) bakımından zengin olan Hindistan cevizi metabolizma hızını arttırmaktadır.

Orta zincirli trigliseridler diğer yağlara göre farklı etkiye sahiptir. Bu yağlar doğrudan karaciğere gider ve beyin için hızlı enerji kaynağı olarak kullanılırlar. Yağ yakımını artırabilen, hızlı ve kolay bir şekilde enerji sağlayan Hindistan cevizinin sindirimi de kolaydır. Bu bakımdan reflü, hassas bağırsak sendromu ve kolesistektomi gibi hastalıklarda da iyi gelen Hindistan cevizini günlük beslenme planınıza eklemelisiniz.

4. Avokado Mucizesi

Diğer meyvelere göre yüksek oranda yağ ve protein içeren avokado uzman diyetisyenler tarafından birçok diyette kullanılmaktadır. Bunun sebebi avokadonun metabolizmayı hızlandırması, sağlıklı yağ içeriğiyle sizi tok tutması ve bağırsak fonksiyonlarını düzenlemesidir. Yağ yakımını da hızlandıran avokado zayıflama sürecinde yardımcı olan bir besindir.

Ancak fazla tükettiğinizde de avokado kilo alımına neden olabilir. Çünkü 1 elma 50-60 kkal iken aynı boyuttaki avokado yaklaşık bunun 3 katına eşittir. Bu yüzden avokado tüketirken porsiyon miktarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

5. Yumurta

Anne sütünden sonra en önemli protein kaynağı şüphesiz ki yumurtadır. Kas yapımına destek sağlayan yumurta aynı zamanda yağ yakımını hızlandırması ve obeziteye karşı savaşmasıyla bilinir. Amerikan Üniversitesi Dergisi’nde yer alan bir araştırmaya göre, kahvaltıda iki adet yumurta ve ekmek tüketen bir insan, 24 saat içerisinde tüketmeyenlere kıyasla 400 kalori daha az aldığına işaret ediyor. Ayrıca yumurtanın yanında tüketilen ceviz de sağlık açısından faydalı olurken, aynı zamanda demir emilimine de katkı sağlar.

6. Süt-Yoğurt

Metabolizma, vücutta yeteri kadar kalsiyum olmadan yalnızca sınırlı bir şekilde çalışmasını sürdürebilir. Özellikle de bel bölgesindeki yağlanmanın en önemli düşmanlarından olan kalsiyum kaynağı yoğurt, vücutta yer alan fazla yağlara karşı önemli bir mücadele verir. Bununla beraber süt, yoğurt gibi protein zengini besinler, içeriğindeki dengeli karbonhidrat sayesinde uzun zaman tokluk hissi sağlar. Tüm bunların dışında süt ve yoğurdun içeriğinde bulunan CLA, yağ yakımını ve metabolizmayı hızlandıran faktörlerden biridir.

7. Kurubaklagiller

Daha önce bu alanda yapılan bir araştırmaya göre kurubaklagiller önemli ölçüde yağ yakımı sağlayan besinler arasında yer alıyor. Bununla beraber araştırmalar, kurubaklagiller kolesterol seviyesinin ve kan basıncının düzenlenmesini sağlarken, yüksek enerji sağlamasıyla dikkat çekiyor. Bu gibi etkileri de sağlık açısından son derece faydalı olduğunu gösteriyor.

8. Yeşil Çay

Yeşil çayın içeriğinde, kısaca adı EGCG olarak bilinen epi-gallo-kateşin-3-gallat ismindeki biyolojik bir öğe yer alıyor. Bu öğenin uzun yıllardır yağ yakıcı bir etkiye sahip olduğu da biliniyor. EGCG maddesi sıklıkla tüketilen siyah çayın içeriğinde yer almazken, bunun nedeni olarak yeşil çayın fermantasyonuyla siyah çaya dönüştürülmesi esnasında yapısal özelliklerinin değişime uğraması olarak gösteriliyor. Dolayısıyla siyah çay yerine yeşil çayın alışkanlık haline getirilmesi de ayrı bir önem kazanıyor.

Tüm bu besinler doğru ve düzenli tüketildiği takdirde yağ yakımını ve metabolizmayı hızlandırırken, aynı zamanda sağlık sorunlarına da fayda sağlayabilir. Bu gibi durumlarda sağlıklı beslenmek için bir diyetisyenden yardım alınması da fayda sağlayacaktır.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz